Till innehållet

Guide för att bygga nytt, ändra eller riva

Det kan vara mycket att tänka på när man ska söka bygglov eller anmäla ett byggprojekt. På de här sidorna reder vi ut vilka krav som gäller för olika byggprojekt, vad du ska skicka in till bygglovsenheten, vad alla begreppen betyder och mer.

Ordlistan hjälper dig med begreppen

Ta gärna en titt på vår ordlista. Där har vi samlat de viktigaste och vanligaste begreppen i bygglovsprocessen.
Bygglov – ordlista

Ansöka om bygglov eller anmäla

Många byggprojekt kräver bygglov

Många byggprojekt kräver att du ansöker om bygglov hos kommunens bygglovsenhet. Då undersöker bygglovsenheten om det går bra att göra det du vill göra, på den plats du vill göra det. Du får skicka in kartor, ritningar och andra handlingar som är relevanta för det du vill göra. Bygglovsenheten tittar på de lagar och regler som finns när de fattar ett beslut. Du får ett positivt eller negativt besked – din ansökan beviljas eller avvisas.

Om du skulle ångra din bygglovsansökan kan du ta tillbaka den. Det kallas att ärendet avskrivs.

Andra byggprojekt måste du anmäla

För vissa byggprojekt behöver man inte bygglov, men man måste anmäla byggprojektet till kommunens bygglovsenhet. När man gör en anmälan behöver man skicka in ungefär samma handlingar som när man söker bygglov. Men handläggningen kan gå snabbare.

Man måste få ett startbesked från bygglovsenheten innan man får börja bygga, ändra eller riva. När man är klar måste man få ett slutbesked innan man får börja använda det man byggt eller ändrat.

Ibland kan man ansöka om förhandsbesked

Det kan kosta mycket pengar att ta fram alla handlingar som krävs i en bygglovsansökan för ett större projekt. Därför kan du ansöka om ett förhandsbesked om du ska stycka av en tomt eller bygga ett hus, en industribyggnad eller en anläggning utanför kommunens detaljplanerade områden. Då skickar du in lite enklare handlingar till bygglovsenheten för att de ska kunna bedöma om det går bra att bygga på platsen innan du lägger ner tid och pengar på en bygglovsansökan.

Om du får ett godkänt förhandsbesked måste du ändå skicka in en bygglovsansökan innan du får börja bygga. Förhandsbeskedet säger bara att det går bra att bygga på platsen. När du ansöker om bygglov kontrollerar bygglovsenheten om det går bra att bygga det du vill bygga. Förhandsbeskedet gäller i två år. Det innebär att du måste skicka in din bygglovsansökan inom två år för att förhandsbeskedet fortfarande ska gälla.

Du kan läsa mer om förhandsbesked här:
Förhandsbesked

När du är redo att ansöka eller anmäla

När du känner dig redo att söka bygglov eller anmäla ditt byggprojekt kan du enkelt göra det med vår e-tjänst. Du loggar in med e-legitimation och följer stegen.

Du kan också skicka in din ansökan eller anmälan med post till:
Härryda kommun
Bygglovsenheten
435 80 Mölnlycke

Det tar längre tid för bygglovsenheten att hantera ditt ärende om du skickar in det med posten.

Tänk på att skicka in alla handlingar som bygglovsenheten behöver, oavsett om du ansöker digitalt eller med post. Då kan vi gå igenom ditt ärende snabbare. Vilka handlingar du ska skicka in hittar du här:
Guide till olika byggprojekt

Alla ritningar ska vara märkta med fastighetsbeteckning, vara fackmannamässigt utförda och lämnas in i ett exemplar. De flesta ritningar ska vara i skala 1:100 i storlek A4 eller A3.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-03-15