Till innehållet

Pool

Du behöver oftast inte söka bygglov för en pool. Men beroende på hur den ser ut och är konstruerad kan den ibland räknas som något mer än bara en pool, till exempel en mur eller ett plank. Då kan du bli tvungen att söka bygglov för det. Du kan också behöva söka marklov om du ska ändra marken mycket.

En nedgrävd pool kräver oftast inte bygglov

Du behöver inte söka bygglov för en pool som är nedgrävd i marken inom ett detaljplanerat område, om den omgivande marken inte ändras mer än 50 centimeter. Om marken ändras mer än så måste du söka marklov. Men du behöver inget marklov för en helt nedgrävd pool.

Altan eller plank runt poolen

Om du ska bygga poolen som en del av din altan kan du behöva söka bygglov för altanen. Detsamma gäller om du ska bygga en altan runt en befintlig pool.
Altan

Du kan också behöva söka bygglov om du ska sätta upp ett plank runt poolen, eftersom plank ofta kräver bygglov.
Mur, plank, staket, inhägnad

Kontakta bygglovsenheten för att få hjälp med vad som gäller i just ditt fall.

Om du vill bygga poolen nära tomtgränsen

Om du vill bygga poolen nära tomtgränsen bör du kolla med dina närmsta grannar om det är okej med dem. Det måste finnas tillräckligt med plats runt poolen för att du ska kunna sköta den från din egen tomt/fastighet.

Om du vill ansluta poolen till kommunens VA

Om du vill ansluta din pool till det kommunala vatten- och avloppsnätet behöver du göra en VA-ansökan.

Det ska finnas ett staket eller ett godkänt poolskydd

Du måste se till att ingen kan trilla i poolen av misstag, vare sig det är familjemedlemmar eller små barn i grannskapet. Därför ska du antingen sätta upp ett staket runt poolen eller använda ett godkänt poolskydd.

Ett poolstaket ska vara minst 90 centimeter högt och svårt att klättra över och krypa under. Om det finns en grind bör den ha ett lås.

Ett godkänt poolskydd ska klara vikten av ett barn utan att ge vika. Det kan vara till exempel en presenning. Om du bygger ett pooltak kan du behöva söka bygglov för det, beroende på hur högt det är och hur det ser ut.

Ordlista

Ta gärna en titt på vår ordlista. Där har vi samlat de viktigaste och vanligaste begreppen i bygglovsprocessen.
Bygglov – ordlista

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-03-15