Till innehållet

Garage, carport, förråd

Garage, carportar, förråd och gäststugor är så kallade komplementbyggnader. Det är byggnader som är ett komplement till huvudbyggnaden (oftast ett bostadshus). Om du vill bygga en komplementbyggnad måste du först söka bygglov.

Det här räknas som en komplementbyggnad

En komplementbyggnad är ett komplement till huvudbyggnaden. Det innebär att den inte får sitta ihop med huvudbyggnaden och den får inte dominera över huvudbyggnaden. Du måste vanligtvis söka bygglov om du vill bygga en komplementbyggnad.

Om du vill bygga ett garage eller liknande som sitter ihop med huvudbyggnaden ska du bygga en tillbyggnad, inte en komplementbyggnad.
Tillbyggnad

En liten komplementbyggnad kan räknas som attefall

En komplementbyggnad som är mindre än 30 kvadratmeter kan räknas som ett attefallshus, om den också uppfyller de andra kraven för attefall. Ett attefallshus kräver inget bygglov, bara en anmälan. Läs mer om kraven för attefall här:
Attefallshus, friggebod

Skicka in dessa handlingar med din ansökan eller anmälan

Du måste skicka in följande handlingar:

Du ska basera situationsplanen på en förenklad nybyggnadskarta om du söker bygglov. Om du gör en anmälan ska du istället basera situationsplanen på en nybyggnadskarta för anmälan. Om du vill ansluta byggnaden till kommunens vatten- och avloppsnät ska du beställa en fullständig nybyggnadskarta.

Dessa handlingar kan du behöva komplettera med:

Du kan även behöva komplettera med fler handlingar. Bygglovsenheten kommer att informera dig om vi behöver fler dokument.

Ordlista

Ta gärna en titt på vår ordlista. Där har vi samlat de viktigaste och vanligaste begreppen i bygglovsprocessen.
Bygglov – ordlista

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-03-15