Boendemiljö - störning, ansvar och anmälan
Miljön i och kring våra bostäder är avgörande för vår trivsel, trygghet och hälsa. Boendemiljön handlar om hur du har det där du bor. Hur bostaden är byggd, luften och temperaturen inomhus, ljud och lukter som stör och mycket annat kan påverka hur du mår och trivs. Här har vi samlat viktig information om vad du kan göra om du störs av något.
.png)
Foto: Anna Sigvardsson.
Störning och olägenhet
En störning eller olägenhet kan vara exempelvis störande fläktar, buller från restauranger, låg inomhustemperatur, fukt, mögel, dålig ventilation, skadedjur eller störande husdjur. Det ska vara något som innebär en hälsorisk. Slitage eller låg boendestandard räknas inte som hälsorisk. Det måste också vara något som pågår just nu och som inte är tillfälligt.
Fastighetsägaren ansvarar
Det är viktigt att den som orsakar problemet får möjlighet att undersöka och åtgärda det innan miljö- och hälsoskydd blir inkopplade. Oftast är det fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som har det yttersta ansvaret. Den som hyr ut en bostad har ansvar för att se till att boendemiljön är bra för hyresgästerna. Om du har problem med din boendemiljö ska du därför först kontakta fastighetsägaren, bostadsrättsföreningen eller den som orsakar problemet.
Om du bor i eget hus eller villa, kan du kontakta konsultföretag för råd.
Anmäl störning eller olägenhet
Får du ingen hjälp trots att du tagit kontakt med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen kan du lämna in klagomål till miljö- och hälsoskydd. Vi svarar även på dina frågor.
För att miljö- och hälsoskydd ska kunna handlägga ditt ärende, måste störningen utgöra en hälsorisk och pågå just nu. Vi kan inte handlägga klagomål på tidigare störningar.
Tänk på att dina uppgifter blir allmän handling - du kan inte vara anonym
När du lämnar in med ett klagomål angående din boendemiljö kan du inte vara anonym eftersom miljö- och hälsoskydd måste kunna kontakta dig för att göra en utredning. Lämna bara in de uppgifter du känner dig bekväm med att andra får se.
De personuppgifter du lämnat kommer att behandlas i miljö- och hälsoskydds datasystem. Det innebär att de kan bli offentliga om någon begär att få dem.
Integritetspolicy - Härryda kommun Länk till annan webbplats.
Saknar du bank-ID och behöver anmäla eller ansöka med en pappersblankett? I e-tjänsten finns länken Har inte Bank-ID.
Förebyggande egenkontroll
Fastighetsägare måste enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön. Detta kallas förebyggande egenkontroll.
Infoblad Egenkontroll för fastighetsägare MVG 121112 LÖ.pdf Länk till annan webbplats.
Tillsyn
Miljö- och hälsoskydd ansvarar har tillsynsansvar. Det innebär att vi kontrollerar hur egenkontrollen är utformad och fungerar. Vi undersöker också om det finns olägenheter för människors hälsa eller miljön.
Miljö- och bygglovsnämnden ska särskilt kontrollera bostäder och tillhörande utrymmen. Tillsynen omfattar faktorer som fukt, mögel, ventilation, temperatur, radon, belysning, material, skadedjur, avfall och strålning.
Avgifter
Miljö- och hälsoskydd tar ut en avgift för den tillsyn och handläggning som vi gör i ett ärende. Avgiften följer en indexerad taxa som bestäms av kommunfullmäktige.
Fastighetsägaren får betala avgift för tillsynen enligt taxa.
Du som lämnat in anmälan behöver inte betala avgift. Avgift tas heller inte ut för råd och information.
Avgifter för prövning, kontroll och tillsyn
Miljö- och hälsoskydd
Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst
När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.