Temperatur och drag
De flesta vill ha 20-24 grader inomhus, men behoven är olika för olika personer. Äldre personer och personer med vissa sjukdomar eller funktionshinder kan vara extra känsliga för värme, kyla och drag.
Lufttemperatur inomhus
För att få en behaglig inomhusmiljö rekommenderas ofta en temperatur på mellan 20 grader och 24 grader. Lufttemperaturen inne i en bostad kan bedömas vara en olägenhet för människors hälsa om den understiger 18 grader eller varaktigt överstiger 26 grader.
På förskolor och särskilda boenden för äldre eller funktionshindrade och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20 grader.
Drag
Fönster och dörrar som inte är täta kan orsaka drag i ditt hem och det kan kännas som kall luft cirkerar inomhus. När väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har så kan man också uppleva drag. Det är därför viktigt att huset har en bra isolering.
Problem med för låg eller hög temperatur och drag?
Det är fastighetsägarens ansvar att se till att en lämplig temperatur hålls och att bostaden är isolerad och tät.
Hyresrätt
Bor du i hyreshus kontakta därför fastighetsägaren om du upplever bostaden som för kall eller varm eller dragig.
Bostadsrätt
Bor du i en bostadsrätt vänder du dig till bostadsrättsföreningens styrelse. Får du ingen hjälp kan du vända dig till miljö- och hälsoskydd.
Eget ägande
Äger du din bostad, vänd dig till konsultföretag om du behöver råd.
Anmäl störning eller olägenhet
För att miljö- och hälsoskydd ska kunna handlägga ditt ärende, måste den störning eller olägenhet som du upplever utgöra en hälsorisk och pågå i nuläget. Klagomål på störningar eller olägenheter som tidigare pågått men numera upphört handläggs inte.
Behöver du anmäla eller ansöka på en pappersblankett, hittar du den under E- tjänsten. (Har inte Bank-ID)
Avgifter
Miljö- och hälsoskydd tar ut en avgift för den tillsyn och handläggning som görs i ett ärende, enligt taxa beslutad av fullmäktige.
Avgifter för prövning, kontroll och tillsyn
Avgift tas inte ut för råd och information.
Miljö- och hälsoskydd
Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst
När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.