Till innehållet

Undersköterska, bas

Som utbildad undersköterska på basnivå inom vård och omsorg arbetar du bland annat som fast omsorgskontakt, vilket innebär att du har ett ansvar för flera brukares behov. Du har kommit en bit i karriären och om du har intresse och förmåga kan vi erbjuda fina utvecklingsmöjligheter.

Sangar promenerar med en brukare.

Sangar promenerar med en brukare.

5 frågor till Sangar, undersköterska (bas)

- Jag jobbar inom hemtjänsten och här är dagarna väldigt varierande. Ingen dag är den andra lik. Du kan jobba dagtid och/eller kvällstid och jag jobbar mest kvällar. Passet inleds med ett möte med kollegorna, därefter får jag mitt schema där det står vilka brukare jag ska besöka. I arbetstelefonen kan jag läsa rapporter om vad som eventuellt hänt dagen innan och se vilka mediciner respektive brukare ska ha. Innan jag ger mig iväg laddar jag nyckeln, för brukarna har digitala lås och det innebär att en nyckel går till alla dörrar hos de brukare som jag ska besöka. Det är så skönt att slippa den stora nyckelknippan!

- Vanliga arbetsuppgifter inom hemtjänsten är att hjälpa brukarna med att duscha, städa, beställa hem matvaror och värma mat. Du kan också utföra sjukvårds- och rehabinsatser på uppdrag av till exempel sjuksköterska eller arbetsterapeut.

- I arbetet ingår även att vara så kallad fast omsorgskontakt för några brukare. Det innebär att du planerar, genomför, dokumenterar och följer upp omsorgsarbetet tillsammans med brukaren. Sammanfattningsvis jobbar vi för att brukarna ska kunna bo kvar hemma så länge de kan och vill.

- Jag är egentligen frisör från början och trivdes bra som det, men när jag började få ont i ryggen kände jag att jag ville testa något annat. Jag jobbade en sommar på ett äldreboende och därefter bestämde jag mig för att plugga till undersköterska. Det är ju, precis som frisör, ett socialt arbete, men skillnaden är att du får så mycket mer tillbaka.

- Idag jobbar jag inom hemtjänsten, det passar mig bättre än äldreboende. Jag upplever att jobbet här är lite friare, lite mer självständigt och det är också mer rörligt eftersom du tar dig till olika brukare. Det gillar jag.

- I början tyckte jag att det var lite svårt att träffa olika människor varje dag. Det tycker jag inte längre, jag har blivit mer trygg i mig själv. Jag har också varit med om svåra situationer tillsammans med brukare och anhöriga. De stunderna har varit lärorika, men också värdefulla och något jag alltid kommer att bära med mig.

- Utbildningen till undersköterska innehåller både teoretiska och praktiska delar och det är viktigt att ha den grunden att stå på. Jag har också lärt mig mycket av mina kollegor.

- Det bästa är att jag får hjälpa andra och göra skillnad för både för dem och deras anhöriga. Det är en go känsla när man lämnar jobbet och känner sig nöjd; jag vet att jag har gjort ett bra jobb, brukaren har fått den omsorg och vård som hen behöver och kanske har jag också har löst en lite strulig situation. Det är en skön känsla och då vill jag känna den igen och igen...

- Det är viktigt att du tar dina arbetsuppgifter på allvar och har brukarens bästa i fokus. Att se allas lika värde och visa respekt och hänsyn för dem du möter, både brukare, anhöriga och kollegor, är också viktigt. Du jobbar med människor, inte med maskiner, och i det skapas viktiga relationer.

- Jag trodde inte att man kunde ha så roligt på jobbet! Jag skojar med kollegorna men också med brukarna. De tål mycket skämt, haha. Många kan också berätta intressanta historier ur sitt liv, och det har jag lärt mig mycket av. Jag trivs verkligen jättebra, de äldre är så tacksamma. Det här är ett jobb där du får mycket tillbaka.

Uppdragsbeskrivning

Som undersköterska bas är du fast omsorgskontakt för några brukare på din enhet. Det innebär att du ansvarar för brukarnas behov av trygghet, kontinuitet, omsorg och samordning. Tillsammans med brukaren upprättar du en genomförandeplan (IGP) som regelbundet utvärderas. Du ska kunna utföra hälso- och sjukvårdsinsatser på delegation från exempelvis sjuksköterska eller fysioterapeut. Du kan även ha uppdrag, som till exempel kostombud, IT-ombud eller miljöombud.
Uppdragsbeskrivning undersköterska bas Pdf, 474.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Utbildningsmöjligheter

Som undersköterska bas har du läst vård- och omsorgsprogrammet på 1500 poäng.

Lediga jobb

Väx i vår karriärvägsmodell

Inom vård och omsorg har vi tagit fram en karriärvägsmodell som visar hur du kan utvecklas i ditt arbete. Oavsett om du arbetar som vårdbiträde eller undersköterska kan du alltid växa och utvecklas hos oss - om du har viljan, drivet och förmågan. Med anpassat stöd och utbildning gör vi det möjligt. Välkommen att växa med oss!
Information om vår karriärvägsmodell

Kontakt

Cecilia Lauri, enhetschef bemanningsenheten

Lina Fahlgren, planeringsledare

EU:s logotyp

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-06-19