Till innehållet

Specialistundersköterska

Som specialistundersköterska har du en yrkeshögskoleexamen i botten och en gedigen erfarenhet av yrket. Du stöttar enhetschefen i ledningen av det dagliga arbetet, hanterar komplexa vård- och omsorgsbehov och samt handleder nya medarbetare.

Specialistundersköterskan Nathalie plockar äpplen med en brukare

Nathalie och en brukare plockar äpplen på boendets innergård.

5 frågor till Nathalie, som utbildar sig till specialistundersköterska

- Morgonen inleds med att vi får information om något hänt under natten och vad som är planerat att ske under dagen. Därefter hjälper jag till där det behövs, så att alla brukare kommer upp och får äta frukost. En del får man lirka lite med, som till exempel brukaren som inte gillar att duscha, men om vi sätter på rockmusik, så går det hur bra som helst.

- Under dagen erbjuds olika aktiviteter. Är vädret fint går vi gärna ut. Här på Ekdalagården har vi bland annat två fina innergårdar där många tycker om att vara. Inomhus har vi till exempel en digital jätteskärm där man kan köra frågesport eller spela spel, och den är populär.

- I stora drag kan man säga att allas uppdrag är att göra det möjligt för den enskilde att leva ett så självständigt liv som möjligt, i en vardag präglad av åldrande och demenssjukdom. Jag stöttar nyanställda, timvikarier och andra kollegor vid behov. Det kan handla om allt från bemötandet av brukare och anhöriga till att hjälpa till att skriva journalanteckningar och vårdplaner. Jag har också daglig kontakt med rehab och sjuksköterskeenhet och samarbetar en hel del med omsorgshandledarna. Är någon brukare lite "svår" så kan man alltid bolla med dem.

- Som specialistundersköterska jobbar du både dag, kväll och helger.

- När jag fick barn funkade det inte längre att jobba i restaurangbranschen. Att jag ville fortsätta att jobba med människor var däremot självklart och efter att ha arbetat inom förskolan bytte jag till äldreomsorgen. Där kände jag mig hemma direkt och gör fortfarande. Ingen dag är den andra lik och att jobba med äldre är både roligt och intressant. De har så mycket att berätta och så tacksamma för hjälpen de får. Det är alltid roligt att gå till jobbet och jag kan till och med sakna det under semestern.

- När jag hade jobbat inom äldreomsorgen i tre, fyra år fick jag möjlighet att valideras* till undersköterska. Det kändes självklart för jag visste ju att det var det här jag ville fortsätta att jobba med. Sedan dess har jag gått många internutbildningar men också samlat på mig mycket erfarenhet.

- Efter att ha jobbat många år på ett äldreboende i Hovås och några år inom LSS i Mölndal sökte jag mig till ett demensboende i Härryda kommun. Här trivs jag jättebra och sedan ett drygt år tillbaka pluggar jag till specialistundersköterska på Vuxenutbildningen i Mölnlycke. Under två år läser jag på 40 procent och jobbar resten, med bibehållen lön. Det är ett generöst erbjudande från arbetsgivaren och vi är sex på min arbetsplats som går utbildningen nu.

* Validering innebär att personens teoretiska kunskaper och praktiska moment bedöms.

- Det är glädjen jag får uppleva tillsammans med de äldre. Vi har roligt och skrattar mycket. Jag tycker också om kontakten med de anhöriga. Att den fungerar är viktigt för att det ska bli så bra som möjligt för brukaren.

- Jag känner stolthet över mitt yrke och jag vet att det jag gör är viktigt. Det är alltid roligt att gå till jobbet och jag är aldrig trött när jag går hem.

- Var inte rädd för att prova, äldre är inte farliga!

- Det är en rolig arbetsmiljö och ett lärorikt yrke, för du lär dig något nytt varje dag. Det är också ett jobb som känns meningsfullt på riktigt. Du bidrar till att öka livskvaliteten hos personer som är beroende av dig. Kan det bli viktigare än så?

Uppdragsbeskrivning

Som specialistundersköterska stödjer du enhetschefen i ledningen av det dagliga omsorgsarbetet. Du arbetar självständigt samt driver och tar ansvar för planering och påbörjning av nya arbetsuppgifter. I uppdraget ingår att introducera/handleda nya medarbetare och se till att de utvecklas och känner sig trygga i sin yrkesroll. Som specialistundersköterska är du även fast omsorgskontakt för några brukare på enheten, i första hand brukare med hög komplexitet. Du utför delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser från exempelvis sjuksköterska eller fysioterapeut och kan axla avancerade ombudsuppdrag och specialistuppdrag.
Uppdragsbeskrivning specialistundersköterska Pdf, 500.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Utbildningsmöjligheter

Som specialistundersköterska har du läst vård- och omsorgsprogrammet samt 200 yrkeshögskolepoäng till specialistundersköterska.

Lediga jobb

Väx i vår karriärvägsmodell

Inom vård och omsorg har vi tagit fram en karriärvägsmodell som visar hur du kan utvecklas i ditt arbete. Oavsett om du arbetar som vårdbiträde eller undersköterska kan du alltid växa och utvecklas hos oss - om du har viljan, drivet och förmågan. Med anpassat stöd och utbildning gör vi det möjligt. Välkommen att växa med oss!
Information om vår karriärvägsmodell

Kontakt

Cecilia Lauri, enhetschef bemanningsenheten

Lina Fahlgren, planeringsledare

EU:s logotyp

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-03-19