Till innehållet

Digitalisering

Verksamheternas behov styr införandet av digital teknik inom socialtjänsten. För digital teknik ska inte användas för teknikens skull, utan för att underlätta och förbättra vardagen för brukare, anhöriga och medarbetare.

Brukare med personal på Ekdalagården spelar ett digitalt spel

Foto: Anna Sigvardsson

Trygghetssensorer

Under 2022 infördes trygghetssensorer på samtliga kommunala äldreboenden. Det innebär att en liten sensor i brukarens lägenhet registrerar rörelser och snabbt kan larma om brukaren till exempel skulle falla. Om sensorerna ska sättas på i lägenheten och vad de i såfall ska registrera avgörs i dialog med brukaren och med samtycke.

Wifi byggs ut på boenden

Utbyggnaden av wifi på våra boenden fortsätter. Tekniken behövs i verksamheten men är också en service för brukare och anhöriga.

Boet-appen - för ökad självständighet

Under 2022 testar servicebostäderna Enebacken, Biblioteksgatan, Landevi och Lindska ett en app som heter Boet. Appen är ett stöd för brukaren i deras vardag med påminnelser och personliga instruktioner, till exempel att i eftermiddag är det tvätttid och stödinstruktioner kring det. Syftet är att brukare mer självständigt ska kunna genomföra inplanerade aktiviteter utifrån sina egna förutsättningar.

Dagny-appen - hjälp till självhjälp

För att öka den digitala kunskapen har den så kallade Dagny-appen tagits fram. Den visar hur man bokar biljetter, betalar räkningar och annat som kan underlätta vardagen. Appen är under utveckling i samarbete med Mölndals stad inom ramen för AllAgeHub. PRO Härryda och SPF Seniorerna Mölnlycke har varit referensgrupper.
Dagny-appen används på våra it-träffar

Information om Dagny-appen (för utskrift) Pdf, 686.7 kB, öppnas i nytt fönster.

E-tjänster

Allt fler ärenden, som till exempel ansökan om försörjningsstöd eller bekräftelse av faderskap, kan numera göras via våra e-tjänster. Fler tjänster är på gång som till exempel att få utskick om sina ärenden från socialtjänsten via digital brevlåda.
E-tjänster Länk till annan webbplats.

Digitala möten och arbetssätt

Nästan all vårdplanering genomförs idag som distansmöte. Här frigörs tid och resurser för både personal, brukare och anhöriga. Allt fler utbildningar för personalen sker också digitalt med stöd av till exempel instruktionsfilmer.

Framtida lösningar

Utvecklingen inom välfärdsteknik innebär lösningar som till exempel GPS-larm, robotkatter och inte minst AI (Artificiell Intelligens). Socialtjänsten bevakar utvecklingen och väljer lösningar utifrån verksamheternas behov. Målsättningen är att ge stöd, service och ökade möjligheter till inflytande och delaktighet för invånare, brukare och medarbetare.

Digitalt först

Socialtjänsten är en organisation i ständig förändring. Genom att arbeta efter principen ”digitalt först” skapas ett effektivt och resurssnålt arbetssätt.
Digital agenda - Digitalt först

Handlingsplan för digitalisering

Handlingsplan för digital utveckling inom socialtjänsten 2023 Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Karin Johansson, digitaliseringsledare

Fredrik Jonasson, digitaliseringsledare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-03-30