Till innehållet

Vattentjänstplan

En vattentjänstplan redovisar den långsiktigt hållbara strategin för att tillhandahålla kommunalt dricksvatten och ta hand om invånares och verksamheters avloppvatten. Den innehåller också en plan för hur dagvatten ska hanteras och vilka områden som är aktuella för utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp.

En plan för framtida behov

Begreppet "vattentjänster" syftar på kommunens sammanlagda ansvar för att tillhandahålla dricksvatten, hantera avlopp och reglera dagvatten för att säkerställa en hållbar livsmiljö och funktion för samhället.

Vattentjänstplanen, som sträcker sig över en tioårig tidsram, beskriver kommunens framtida behov och ambitioner inom dessa områden, inklusive planer för framtida exploatering. Planen fokuserar även på åtgärder som krävs för att säkerställa att vattentjänsterna fungerar under extrema förhållanden såsom skyfall.

Pågående arbete

Under hösten 2024 var förslaget till Vattentjänstplan för Härryda kommun tillgängligt för granskning. Arbetet fortsätter nu med att sammanställa de inkomna synpunkterna i ett granskningsutlåtande. Granskningsförslag till vattentjänstplan för Härryda kommun, bilaga Omvandlingsområden i Härryda kommun samt samrådsredogörelse hittar du under rubriken Status och dokument, fliken Granskning.

Status och dokument

Samråd

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp
Filnamn
Filstorlek
Datum fil laddades upp

Granskning

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp
Filnamn
Filstorlek
Datum fil laddades upp

Antagande

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp
Filnamn
Filstorlek
Datum fil laddades upp

Överklagande

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp
Filnamn
Filstorlek
Datum fil laddades upp

Laga kraft

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp
Filnamn
Filstorlek
Datum fil laddades upp

Vanliga frågor och svar

En vattentjänstplan är en plan som redovisar kommunens långsiktiga strategi för att försörja invånare och verksamheter med allmänt dricksvatten och spillvatten, samt en plan för hantering av dagvatten.

Vattentjänstplanen är inte bindande, utan kommunfullmäktige ska minst var fjärde år pröva om vattentjänstplanen är aktuell med hänsyn till behovet av allmänna vattentjänster.

Syftet med en vattentjänstplan är att på ett systrematiskt sätt arbeta för en långsiktigt hållbar vatten- och avloppsförsörjning i kommunen.

Handlingsplan omvandlingsområden med kartor Pdf, 26.5 MB. (bilaga 1) redovisar vilka områden som föreslås byggas ut med kommunalt dricksvatten och spillvatten och när det beräknas ske.

Områdena har prioriterats efter hur nära de ligger intill vattenskyddsområden för kommunala vattentäkter och hur väl de enskilda avloppsanläggningarna fungerarar där.

Handlingsplanen ingår i vattentjänstplanen så det är ett förslag som du också kan tycka till om i granskningsskedet.

Du som bor och verkar i Härryda kommunhar du under tiden för pågående granskning av vattentjänstplanen möjlighet att skicka in synpunkter på förslaget.

Det är viktigt att du tar tillfället i akt att påverka förslaget under granskningstillfälle fram till 14 oktober 2024 eftersom det är sista chansen att påverka vattentjänstplanen innan det behandlas politiskt.

Ordlista för planprocessen (exempelvis granskning)

Planverksamheten i Härryda kommun beaktar och sammanställer alla inkomna synpunkter i ett så kallade granskningsutlåtande.
Vid behov bearbetas förslaget till vattentjänstplan utifrån inkomna synpunkter innan kommunfullmäktige slutligen antar vattentjänstplanen.

Preliminärt vänats ett beslut om godkännande av vattentjänstplanen under första kvartalet 2025.

Omvandlingsområde är ett område där det idag inte finns kommunalt vatten och avlopp (VA). Detta beror ofta på att områdena tidigare varit fritidshusområden där människor väljer att bosätta sig permanent.

I dessa områden består vatten- och avlopp (VA) ofta av enskilda lösningar som inte klarar den ökade belastningen från helårsboende vilket medför ökade utsläpp till våra sjöar och vattendrag.


Kommunen planerar att ansluta dessa områden till allmänna vattentjänster enligt vattentjänstplanens Handlingsplan omvandlingsområden (bilaga 1.) Utgångspunkten är att omvandlingsområdet har behov av både dricksvatten och spillvatten, men det kan finnas undantag.

Innan utbyggnaden påbörjas utreds även om det finns behov av kommunala dagvattenledningar som ska ta hand om regnvatten och annan nederbörd.

Det är inte möjligt att ge någon exakt tidplan men en preliminär tidplan finns i Handlingsplan omvandlingsområden med kartor Pdf, 26.5 MB. (bilaga 1).
Berörda fastighetsägare får information om hur och när de kommer kunna ansluta sig till kommunalt VA i god tid före planerad utbyggnad.

Efter att kommunalt vatten och avlopp (VA) byggts ut i ett område gör kommunens miljö- och hälsoskyddsverksamhet tillsyn på de fastigheter som inte ansluter sig.

För den fastighetsägare som har en avloppsanläggning som miljö- och hälsoskyddverksamheten inte bedömer vara godkänd vid tillsynen, så uppmanas fastighetsägaren att ansluta sig frivilligt.

Miljö- och hälsoskyddsverksamheten kan också förelägga fastighetsägaren om anslutning om den egna anläggningen inte uppfyller miljöbalkens krav.  

De sjöar som tar emot renat avloppsvatten är känsliga och det finns en stor risk för att dricksvatten förorenas och miljön påverkas.
I Handlingsplan omvandlingsområden med kartor Pdf, 26.5 MB. (bilaga 1) har Härryda kommun därför bedömt att det är olämpligt med egna vatten- och avloppslösningar i dessa områden.

Det innebär att du ansvarar för din egen dricksvatten och avloppsförsörjning. I ett senare skede kan din fastighet komma att ingå i ett omvandlingsområde.

Både ja och nej.
Det är möjligt för dig och dina grannar att ansöka om tillstånd hos miljö- och hälsoskyddsverksamheten för en egen gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp. Miljö- och hälsoskydd prövar då lämpligheten med en egen anläggning.

Observera att för att ansökan ska kunna beviljas måste alla grannar i det aktuella området vara överens om att bilda en egen gemensam anläggning för VA.  

Härryda Vatten och Avfall AB (HVAAB) Länk till annan webbplats. kan om det finns möjlighet och kapacitet i det allmänna nätet, låta fastighetsägare utanför verksamhetsområdet koppla in sig.

Fastighetsägaren kan då få en anslutningspunkt vid HVAAB:s ledning. All ledningsdragning från anslutningspunkt till fastigheten bekostas av fastighetsägaren.

Handlingsplan omvandlingsområden med kartor Pdf, 26.5 MB.ingår som bilaga i vattentjänstplanen, som inte är bindande. Kommunfullmäktige ska minst var fjärde år pröva om vattentjänstplanen är aktuell med hänsyn till behovet av allmänna vattentjänster.

Behovet av kommunalt vatten och avlopp ska enligt lagen om allmänna vattentjänster göras för fastigheter som är del av ett större sammanhang.

Det innebär att bedömningen inte görs för enskilda fastigheter, utan för området som helhet. Om bebyggelsen är ny eller befintlig är inte avgörande för bedömningen.

Alltså kan det vara så att en enskild, befintlig fastighet som tidigare inte har bedömts ha ett behov av kommunalt VA får en ny bedömning när området planeras att byggas ut och det uppstår ett behov för den totala befintliga och planerade bebyggelsen.

Ja, allmänna vattentjänster är en lagreglerad verksamhet och ärenden gällande vattentjänstlagen prövas i mark- och miljödomstolen. Fastighetsägaren ska visa att fastigheten inte har behov av kommunalt vatten och avlopp.

Nej, inte per automatik. Möjligheterna för att eventuellt få bygga större hänger ihop med om det finns en gällande detaljplan eller liknande för din fastighet och om den ligger inom eller utanför så kallande sammanhållen bebyggelse.

Frågan om större byggnadsarea prövas av bygglovsverksamheten.

Det är olika beroende på hur din fastighet är utformad och vilka vattentjänster som du ansluts till.
Taxa för vattentjänster 2024 Pdf, 498 kB.

Ja, det kan du få i vissa fall.

Om den egna avloppsanläggningen är yngre än tio år kan fastighetsägaren ansöka om ersättning från Härryda Vatten och Avfall AB.

 

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-10-15