Lyssna

Skräpplockardagarna – barnens största aktion mot nedskräpning

Varje vår anordnas kampanjen Skräpplockardagarna – Sveriges största skräpjakt! Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka sin närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen man bor på. Var med du också i kampen mot skräpet!

Anmälan

Anmälan till 2021 års skräpplockardagar är öppen 1 mars-31 maj för skolor, förskolor, barn- och ungdomsföreningar.

Ni som deltar väljer själva när under terminen och i vilket område ni vill plocka skräp.

Skräpplockarmaterial

Alla förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som är anmälda får ta del av Håll Sverige Rent kostnadsfria skräpplockarmaterial i form av skräppåsar. Materialet skickas direkt till anmälda enheter från distributören.

Företag, privatpersoner och övriga föreningar är självklart också välkomna att delta i kampanjen och kan använda valfria soppåsar eller sopsäckar, alternativt köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop.länk till annan webbplats

Handskar

Har ni kvar handskar från tidigare år som ni kan tvätta och använda igen under årets skräpplockning? Kanon! Om inte, så tillhandahåller Härryda kommun gratis handskar till förskolor, skolor och barn- och ungdoms­föreningar som gör en beställning senast den 19 mars.

Beställ handskar genom att maila sophia.fredriksson@harryda.se.
Beställda handskar hämtas på Solsten i Mölnlycke tidigast från och med vecka 15.

Skräpet som plockas

Ni tar själva hand om det skräp som ni samlar in. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast vid en återvinnings­station och lämna övrigt på kommunens återvinningscentral.

Om ni hittar skrymmande och svårplockade saker får ni gärna höra av er till driftenheten Mark och Anläggningar för hjälp med upphämtning.

Beställ upphämtning genom att maila jimmie.karlsson@harryda.se.
Bra att tänka på när du plockar skräp med barnlänk till annan webbplats
Öppettider Bråta återvinningscentral

Pedagogiskt material för skolor och förskolor

Det finns många sätt att arbeta pedagogiskt både innan, under och efter skräpplockningen. Inför Skräpplockardagarna kommer det finnas kostnadsfritt material om nedskräpning och återvinning. Materialet publiceras inom kort på Håll Sverige rents hemsida.

Landvetter IS pojkar födda -08 och deras familjer under deras skräpplockardag förra året. 33 säckar brännbart och en massa skrot, bland annat tre däck, en bilmotor och en kundvagn blev resultatet. Foto: Magnus Lovell

Kontakt

Sophia Fredriksson, samordnare
031-724 63 08
sophia.fredriksson@harryda.se

Mark och Anläggningar, Solsten
031-724 89 86