Till innehållet

Mat och måltider på våra äldreboenden

Hälsa, ork, smakupplevelse och gemenskap – bra måltider är viktiga för livskvalitet!

Brukare och personal vid matbord.

Foto: Anna Sigvardsson

När du bor på ett av Härryda kommuns äldreboenden serveras du goda och näringsriktiga måltider under hela dagen. Det innebär frukost, lunch, middag och ett par-tre mellanmål. Basen i måltiderna är i den svenska matkulturen, med inslag av nya smaker. Vi uppmärksammar de flesta högtider och traditioner, nya som gamla, genom matsedel och dukning.

Matlagning från grunden

Maten är lagad från grunden och vi använder råvaror som är anpassade efter säsong. Allt kött och fågel vi serverar är svenskt. Vi köper regelbundet färsk fisk från Göteborgs fiskhamn. Så långt det går är allt bröd och kaffebröd hembakat. Vi strävar efter att hela tiden öka andelen ekologiska produkter, främst mejeri och spannmålsprodukter.

Näringssammansättning

Matsedeln komponeras av kökets egen kostutvecklare och köksansvarig, enligt Livsmedelsverkets tallriksmodell anpassad för äldre. Det innebär uppskattade maträtter i små, energirika portioner. För en bra balans av näring och energi är andelen kolhydrater lägre och andelen protein och fett högre än i normalkost.

När det är lite si och så med matlusten är det oftast bättre att äta lite och ofta. Att kombinera huvudmåltiderna med energirika mellanmål från våra egna tillagningskök där det doftar mat och hembakt tror vi på.

Smaklig måltid!

För all måltidsplanering används Livsmedelsverkets råd Bra måltider i äldreomsorgen som finns att hitta på Livsmedelsverket Länk till annan webbplats..

Dagens måltider

Frukost

Till frukosten finns mycket att välja på, för att var och en ska kunna få en bra start på dagen. Vi erbjuder alltid energi- och proteinrika livsmedel så som feta mjölkprodukter, korv och ost, då det är viktigt för dig som är äldre.

Lunch och kvällsmåltid

Vi erbjuder alltid flera alternativ vid både lunch och kvällsmåltid. Det gäller alla veckans dagar

Mellanmål och fika

Mellanmålen är de måltider som är mest individuellt anpassade. De kan utgöra hela 40 procent av det totala dagsintaget och är därför viktiga för ett balanserat näringsintag under dagen. Efter överenskommelser serverar omvårdnadspersonalen mellanmål och fika den tid det passar dig.

Specialkost

Specialkost utgår ifrån den ordinarie matsedeln, och målet är att den ska vara så likvärdig denna som möjligt. Alla i köket har samma kunskap och information om vilka behov som finns. Kökspersonalen har utbildning i specialkost samt konsistensanpassad mat.

Vi lyssnar regelbundet och gärna på tankar och synpunkter för att utveckla våra måltider, både från dig som bor hos oss och från omvårdnadspersonalen.

Vad tycker du om måltiderna?

Måltiden ska vara en positiv upplevelse för alla. Därför är det viktigt att vi som arbetar med måltidsservice får reda på vad du eller din anhöriga tycker om mat, service och måltidsmiljö på kommunens äldreboenden. Välkommen med dina tankar.

Kontakt

Anna Lind, kostsamordnare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-04-04