Gröna miljöer på våra vård- och omsorgsboenden
Genom att erbjuda gröna miljöer, både inom- och utomhus på våra vård- och omsorgsboenden vill vi stärka hälsan, öka välbefinnandet och trivseln hos de boende.
Vi har filmat på Björkelid i Rävlanda och Ekdalagården i Mölnlycke.
På kommunens vård- och omsorgsboenden strävar vi efter att både inom- och utomhusmiljöerna ska vara så hemlika som möjligt. När utomhusmiljön planeras på samma sätt som inomhusmiljön ges möjlighet till ett mer stimulerande och innehållsrikt liv.
Stimulera till aktivitet och vardagsrehabilitering
Genom att skapa gröna miljöer vill vi stimulera till hälsofrämjande aktiviteter och vardagsrehabilitering. Att få sätta fingrarna i jorden, dofta på blommor och växter och kanske smaka på en nyskördad morot är inte bara uppskattat, det stärker också hälsan, trivseln och välbefinnandet.
Så här jobbar vi med gröna miljöer
Sari Alex Elfstrand är trädgårdsterapeut i Härryda kommun har tillsammans med personal på boendena i uppdrag att lyfta fram naturen och trädgården på respektive boende.
Berätta om det gröna och fina på våra sju vård- och omsorgsboenden
–Tillgången till gröna miljöer ser lite olika ut på våra boenden. Flera har innergårdar och gröna baksidor, medan till exempel Hönekulla gård har stora balkonger. Oavsett så försöker vi odla det som går, allt från tomater och potatis till mormorsblommor som pioner och prästkragar. På demensboendet Ekdalagården har vi skapat en innergård med lugna planeringar och fruktträd, en damm som porlar och en gångslinga utan återvändsgränd. Allt för att skapa lugn och trygghet.
Varför är det här viktigt?
–Forskning visar på stora hälsoeffekter med att vistas utomhus. När vi försår blommor, krattar höstlöv eller skördar det vi odlat skapas också en gemenskap som i sin tur uppmuntrar till samtal och fysisk aktivitet. De känner ansvar för att ta hand om det de sått och det väcker minnen till liv, för många har ju vuxit upp på landet eller haft egen trädgård.
Vad uppskattar de äldre mest?
–Det är nog odlingen, när vi plockar fram jord och krukor och de får köra ner fingrarna i myllan. Att få smaka på en nyuppdragen morot eller plocka blommor som vi sått är också uppskattat. Då kan man få se de största leendena i världen.
Sari Alex Elfstrand, trädgårdsterapeut