Till innehållet

Sanatoriet i Rävlanda brann ner till grunden 

Nyhet publicerad: 05 dec 2023

Den hundraåriga sanatoriebyggnaden i Rävlanda totalförstördes av en brand på söndagen. För byggnaden och marken runtomkring har Härryda kommun en pågående detaljplan tänkt att inrymma mellan 20 och 40 lägenheter och ytterligare ett 80-tal nybyggda bostäder i miljön runt omkring. Det är just nu oklart hur planen går vidare.

 

Sanatoriet i Rävlanda var en byggnad med ett stort kulturhistoriskt värde. Under söndagens brand bedömde räddningstjänsten att byggnaden inte gick att rädda. Den brann ner till grunden. Kvar av den 1 500 kvadratmeter stora byggnaden är endast skorstenspipor och några mellanväggar. Innan dess bestod den av en halv källarvåning i sten och två våningar i trä ovanpå samt en delvis inredd vindsvåning. Brandplatsen är nu avspärrad.

– Det är väldigt tråkigt att sanatoriet inte gick att rädda. För Rävlandabornas skull hoppas jag att ägarna av planprojektet snabbt kan göra en bedömning om ekonomin går ihop trots branden. Jag hoppas också att det är möjligt att inriktningen blir att försöka efterlikna sanatoriets utseende och arkitektoniska känsla och att det inte drar ut på tiden. Detta är ett viktigt projekt som vi har stora förväntningar på, säger kommunstyrelsens ordförande, Per Vorberg (M).

Unik byggnad borta

Stadsarkitekten i Härryda kommun beklagar också att det anrika sanatoriet har brunnit ner.
– Det var en av de äldsta kultur- och samhällshistoriskt mest värdefulla byggnader som kommunen har kvar. Det kom till som barnsanatorie och det gör den unik. Sådana byggs inte längre. Det skulle renoveras och bli fint igen. Nu finns det inte mer, säger stadsarkitekten i Härryda kommun, Ulrica von Pfaler.
 
Både sanatoriet och det cirka 70 000 kvadratmeter stora markområdet inklusive en sanatoriepark, är planerad för ombyggnad och nybyggnad av bostäder i form av lägenheter i sanatoriet och radhus, parhus och villor runtomkring. En detaljplan för Rävlanda sanatorium drivs av kommunen sedan början av året men marken tillhör privata fastighetsägare.
Detaljplan för Rävlanda sanatorium

Vad som händer med bostadsplanerna är för tidigt att säga, enligt Åsa Lindborg, ny plan- och exploateringschef i kommunen. 
– Detaljplanen gör förmodligen halt en stund. Vi i kommunen får ha en diskussion med exploatören om hur vi går vidare. Vi har redan möten inbokade, säger Åsa Lindborg.

Kontakt

Ulrica von Pfaler, stadsarkitekt

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt