Till innehållet

Åsa Blixman, barnskötare

Åsa Blixman är barnskötare på Barrskogens förskola i Mölnlycke.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Att komma till jobbet varje morgon och möta alla barn! Sen är det roligt att se barnen när de lyckas med något nytt. Det kan röra sig om att knäppa jackan, få på sig skorna eller att ta sig upp på gungan. Det är så härligt att se den där glöden i ögonen när de går från att behöva stöd med något, till att ta de där egna första staplande stegen mot att bli mer självständiga.

Varför valde du att söka arbete i Härryda kommun?

– Efter att ha jobbat 20 år i föräldrakooperativ var jag sugen på att testa något nytt och gärna att jobba kommunalt. Jag bor i Mölndal och där sökte de främst förskolelärare. Men så blev jag tipsad av en gammal klasskompis att Härryda kommun sökte barnskötare och på den vägen blev det.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

– I mitt arbete jobbar jag hela tiden nära och aktivt med barnen. Min förskola är en Reggio Emilia-inspirerad förskola som bland annat innebär att vi jobbar med projekt- och stationsbaserat lärande. Som barnskötare arbetar jag med de yngre barnen som är mellan ett och tre år gamla.

– En förmiddag kan innebära att jag håller i en lerstation i förskolans ateljé för att utforska leran tillsammans med barnen. Samtidigt kan vi ha nya barn som ska introduceras in i förskolan och då händer det att man har vårdnadshavare i soffan som följer hur vi arbetar.

– Efteråt samlar vi barnen för fruktstund och reflektion. Under reflektionen pratar vi om vad vi gjorde och lärde oss på förmiddagen. Här försöker vi dokumentera vad som sägs och vad som händer i text och bild. Efter fruktstunden kan pedagoger och barn gå ut på gården, för att tillsammans utforska utemiljön och efter det är det dags för lunch och sedan vilostund.

– På eftermiddagen har pedagogerna egen reflektionstid där jag dokumenterar och reflekterar kring barnens utveckling, antingen tillsammans med kollegor eller för mig själv. Reflektionstiden är viktigt för att hitta vägar att föra arbetet framåt och för att kontrollera att vi uppnår de mål vi har. Det känns tryggt att alltid ha sin kollegiegrupp för att bolla idéer och inspireras av varandra.

Var har du utbildning?

– Jag har gått barn och ungdom, som när jag gick den var en tvåårig vårdlinje på gymnasiet.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-09-13