Till innehållet

Borgelig vigsel

Borgerlig vigsel kan förrättas av Härryda kommuns borgerliga vigselförrättare. Vigseln är rättsligt bindande men utan religiösa inslag.

Wedding ring

Foto: Nophamon Yanyapong, Mostphotos

Gör så här för att gifta er i Härryda kommun:

1. Ansök om hindersprövning


Kontakta Skatteverket för att:

Blanketter kan ni skriva ut via länkarna ovan. Ni kan även ringa Skatteverket på telefon 0771-56 75 67. Ansökningar ska undertecknas och skickas till Skatteverket.

Efter godkännande av Skatteverket får ni två intyg: hindersprövning och vigselintyg. Det tar cirka två veckor. Observera att intygen bara är giltiga i fyra månader.

2. Boka vigselförrättare


Tid för vigsel bokar ni hos någon av vigselförrättarna nedan. Bokning av vigselförättare ska vara gjord innan ni fyller i e-tjänstformuläret.

Anita Anger
0762-16 66 89
anita.anger@politiker.harryda.se

Peter Arvidsson
peter.arvidsson@politiker.harryda.se

Egil Gry
egilgry@hotmail.com

Maria Kornevik Jakobsson
maria.kornevik.jakobsson@harryda.se

Hengameh Mokhtari Madjd
0706-70 05 26
hengameh.mokhtari@politiker.harryda.se

Anna Palmér
0703- 20 93 20

Katia Petkova
0702-16 09 98
katia.petkova@politiker.harryda.se

Pernilla Sjöberg
pernilla.sjoberg72@gmail.com

Det är endast vigselförrättarna i listan ovan som kan användas via kommunens e-tjänst. De är utsedda av länsstyrelsen för mandatperioden 2023-2026. På länstyrelsens webbplats hittar du samtliga vigselförrättare i Härryda kommun och Västra Götalands län.
Länsstyrelsen - lista vigselförrättare Länk till annan webbplats.

Tänk på

Kontaktar ni fler än en vigselförrättare och får fler än ett svar om att de kan den tänkta dagen meddela då den/de vigselförrättare ni inte avser att använda.

3. Vigselceremonin

I regel sker vigseln i kommunhuset vid Råda torg i Mölnlycke. Vigseln kan också äga rum på annan plats efter överenskommelse med vigselförrättaren. Efter vigseln får ni ett vigselbevis. Vigselförrättaren underrättar Skatteverket om vigseln.

Vittnen

Två myndiga vittnen ska närvara och förstå ceremonin, även om de inte kan svenska. Vittnen kan utses av paret som gifter sig eller av vigselförrättaren.

Tolk

Om någon av er inte förstår svenska eller engelska måste ni ha egen tolk med er. Det är ert ansvar att ordna det. Tolken kan till exempel vara en vän eller släkting och kan även vara vittne. Blivande makar kan inte tolka åt varandra.

4. Avgift

Vigseln är kostnadsfri för invånare i Härryda kommun. Till kommuninvånare räknas personer som är folkbokförda i kommunen, äger fast egendom här eller som betalar kommunalskatt i Härryda.

Är ingen av personerna invånare i Härryda kommun kostar vigseln 500 kronor. Betalning kan ske via swish: 123 529 46 99 eller via faktura i efterhand.

Vid vigsel på annan plats än i kommunhuset i Mölnlycke har vigselförrättaren rätt till ersättning för resa och parkering.
Läs mer på länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Mer information om äktenskap och partnerskap

Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-03-11