Till innehållet

Gör en insats för barn och unga som behöver stöd

Nyhet publicerad: 26 apr 2024

"Gör en insats" är namnet på Socialstyrelsen kampanj som ska hjälpa landets kommuner att få fler intresserade av uppdrag som till exempel familjehem eller kontaktperson.
– Vi uppskattar Socialstyrelsens initiativ och är tacksamma för allt stöd vi kan få för att få fler intresseanmälningar, säger Linda Dalenius, enhetschef inom barn och familj i Härryda kommun.

Foto:Jockum Klenell

Under vecka 17 syns Socialstyrelsens informationskampanj i lokaltrafiken i Göteborg och den kommer även att uppmärksammas i bioreklam, nyhetsmedier och inte minst i kommunernas egna kanaler framöver. Syftet med kampanjen är att stötta kommunerna i rekryteringen av personer till uppdrag som till exempel familjehem, kontaktperson, stödfamilj och god man. Första kampanjperioden pågår fram till 26 maj.

– För att det ska bli bästa möjliga matchning mellan barn och familj så behöver vi alltid fylla på med fler stadiga vuxna och familjer som kan hjälpa till att stötta ett barn eller ungdom under en kortare eller längre tid, säger Linda Dalenius, enhetschef inom barn och familj i Härryda kommun.

Behovet av familjehem har ökat

Socialtjänsten i Härryda kommun har sedan några år tillbaka utökat det familjenära stödet på hemmaplan – ett arbetssätt som minskat placeringarna på till exempel HVB-hem, men som istället har ökat behovet av familjehem. Just nu finns till exempel behov av familjehem åt några tonårskillar.

"Du som är redo för kuddkrig och vardagsstrid”

Socialstyrelsens film skildrar upplevelsen av att vara familjehem och betonar hur viktig du som vuxen är för barnet/ungdomen.

Har du tid och engagemang?

Det finns ingen mall för hur ett familjehem, stödfamilj eller kontaktperson ska vara. Du kan vara ensamstående eller ha en familj. Du kan bo i lägenhet eller hus, centralt eller lantligt. Det viktigaste är att du har en stabil livssituation, tid och engagemang samt kan erbjuda barnet/ungdomen trygghet, stabilitet och omsorg. Förutom ekonomisk ersättning får du stöd från socialtjänsten.

– Att ta hand om ett barn någon helg i månaden eller på heltid är oftast inget beslut som man tar i farten, och just därför är det viktigt att vi då och då påminner om de här uppdragen. Det kan finnas tider i livet då det finns utrymme att göra en viktig insats för ett barn eller en ungdom, och då ska man alltid känna sig välkommen att kontakta oss, säger Linda Dalenius, enhetschef inom barn och familj i Härryda kommun.

Socialstyrelsens kampanj ”Min insats” där du bland annat kan läsa berättelser om hur det är att ha ett uppdrag somtill exempel familjehem, stödfamilj eller kontaktperson Länk till annan webbplats.

Här kan du lämna en intresseanmälan och även läsa mer om de olika uppdragen

Kontakt

Anneli Sirugo, socialsekreterare

Emilia Johansson, socialsekreterare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt