Till innehållet

Förberedelser pågår inför övertagandet av Hjortens verksamheter

Nyhet publicerad: 19 feb 2024

Från 1 april tar Härryda kommun över driften av Hjortens gruppbostad och daglig verksamhet från Nytida AB.
– Vi arbetar för att övergången ska bli så trygg och smidig som möjligt för alla inblandade, säger Karin Ivarsson Lindell, verksamhetschef för funktionsstöd i Härryda kommun.

Flagga med Härryda kommuns kommunvapen. Foto: Emmy Jonsson

Hjortens gruppbostad och daglig verksamhet i Mölnlycke drivs sedan 2020 av Nytida AB. Under våren och sommaren 2023 får Härryda kommun signaler från bland annat Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som pekar på avtalsbrott i verksamheterna. Kommunen startar en särskild avtalsuppföljning med bland annat oanmälda besök och dialog kring hälso- och sjukvårdsinsatser. Härryda-Posten publicerar ungefär samtidigt en serie granskande artiklar om Hjorten. Den 28 september beslutar kommunstyrelsen att inte förlänga avtalet med Nytida AB, vilket innebär att Hjortens verksamheter kommer att drivas i kommunens regi från 1 april 2024.

Konstruktivt samarbete med Nytida

Efter kommunstyrelsens beslut har Härryda kommun arbetat för att säkra en smidig och trygg övergång för alla berörda.
– Vi har ett konstruktivt samarbete med Nytida där vår gemensamma ambition är att övertagandet ska ske på bästa sätt för brukare, anhöriga, personal och andra berörda, säger Karin Ivarsson Lindell, verksamhetschef för funktionsstöd i Härryda kommun, och fortsätter:
– Det är också viktigt att säkerställa att den avtalade kvaliteten hos Hjorten upprätthålls fram till övertagandet. Det gör vi genom fortsatta kontroller och uppföljningar. Vi är också lyhörda för det stöd som Nytida eventuellt kan behöva under den tid som återstår av avtalet.

Ny enhetschef har anställts

Inför övertagandet 1 april har Härryda kommun anställt en enhetschef, tre stödassistenter och två stödpedagoger. Stödpedagogerna kommer att ha ett särskilt ansvar för verksamhetens kvalitet och metodutveckling. Samtidigt pågår dialog med befintliga och nya vikarier som blir anställda av kommunens bemanningsenhet.
– Majoriteten av Hjortens medarbetare har meddelat att de planerar att arbeta kvar efter övergången, vilket vi är glada för. Samtidigt har de rätt att ändra sig in i det sista och det kan därför bli aktuellt med ytterligare rekryteringar, säger Karin Ivarsson Lindell.

Under hösten och vintern har dialog och informationsträffar för medarbetare, företrädare och anhöriga hållits i olika forum. Under februari kommer enhetschefen och en personalspecialist att ha enskilda samtal med samtliga medarbetare. Även fler besök på arbetsplatsträffar är inplanerade.

Fokus på att säkerställa kvalitet och kontinuitet

– Vårt primära fokus inledningsvis kommer vara att säkerställa kvalitet och kontinuitet, samtidigt som det är ett långsiktigt arbete att förvalta och utveckla verksamheteten. Vi ska göra vårt bästa för att berörda ska känna sig välkomna och trygga med att Hjortens gruppbostad och daglig verksamhet åter drivs av Härryda kommun, säger Karin Ivarsson Lindell.

Fakta om lagen om anställningsskydd (LAS)

Lagen om anställningsskydd (LAS) gäller vid övergången och innebär att medarbetarens anställning övergår automatiskt till den nya arbetsgivaren (avser medarbetare som har en tillsvidareanställning eller visstidsanställning som löper över 1 april). Även anställningsvillkor som till exempel tjänstgöringsgrad och lön följer med. Syftet med detta är att medarbetare inte ska påverkas negativt av övergången.

Nyhet 29 september 2023: Avtalet för Hjortens verksamheter förlängs inte

Kontakt

Karin Ivarsson Lindell, verksamhetschef för funktionsstöd

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt