Till innehållet

Beslut om att avsluta avtalet med Attendo Säteriet

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte akuellt längre.
Nyhet publicerad: 30 sep 2022

Kommunstyrelsen ger förvaltningen i uppdrag att avsluta avtalet gällande äldreboendet Attendo Säteriet i Mölnlycke. Beslutet fattades på sammanträdet 29 september och arbetet startar omedelbart för att komma fram till hur avtalet ska avslutas.

Attendo Säteriet

Vid kommunstyrelsens möte på torsdagskvällen presenterades resultatet av en extern granskning av förutsättningarna att säga upp avtalet med Attendo, som driver äldreboendet Attendo Säteriet i Mölnlycke. Den sammanfattande bedömningen från Litigate, en affärsjuridisk advokatbyrå, är att förvaltningen har gjort en riktig juridisk bedömning och att det finns juridiska förutsättningar för att häva avtalet.

Skälet till att förvaltningen den 1 september fick i uppdrag av kommunstyrelsen att med extern kompetens utreda ärendet, är att avtalet är komplext och omfattande. Kommunstyrelsen ville säkerställa en korrekt hantering.

Bakgrunden till att avtalet prövas är brister i omsorgen på boendet som kommunen i egna utredningar konstaterat vilket ledde fram till förvaltningens förslag om att avsluta avtalet.

Uppdrag att avsluta avtal

Kommunstyrelsen beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att avsluta avtalet med Attendo. Arbetet för att komma fram till formerna för hur avtalet ska avslutas, startar omedelbart.

- Vi går nu in i ett nytt skede och min förhoppning är att vi ska komma fram till ett bra avslut på nuvarande avtal med Attendo och en väg framåt. Härryda kommuns fortsatta fokus är att säkerställa att brukarna får en god och säker vård och omsorg, säger Malin Johansson, sektorschef för socialtjänsten.

Attendo har inkommit med en förfrågan om att driva äldreboendet Attendo Säteriet med stöd av lagen om valfrihetssystem, LOV, istället. Om en LOV-ansökan inkommer prövar förvaltningen den utifrån gällande krav och regler.

På måndag den 3 oktober träffas Härryda kommun och Attendo för dialog om den fortsatta processen. Mer information kommer löpande.

Protokoll från kommunstyrelsens möte 29 september (sidan 11-12) Pdf, 851.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund

Vård- och omsorgsföretaget Attendo driver sedan januari i år äldreboendet Attendo Säteriet i Mölnlycke på uppdrag av Härryda kommun. Under våren får kommunen signaler om brister i verksamheten och genomför en avtalsuppföljning. Uppföljningen bekräftar bristerna och Attendo inkommer, på uppdrag av Härryda kommun, med en åtgärdsplan för hur bristerna ska åtgärdas. Förvaltningen godkänner inte åtgärdsplanen utan bedömer att avtalet ska sägas upp.
Vid kommunstyrelsens möte 1 september får förvaltningen i uppdrag, att med extern kompetens juridiskt utreda förutsättningarna för att säga upp avtalet med Attendo.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt