Till innehållet

Karriärsatsning för vårdpersonal ska öka kvaliteten i äldreomsorgen

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte akuellt längre.
Nyhet publicerad: 28 sep 2023

Det ska bli tydligare hur vårdpersonal i Härryda kommun kan växa och utvecklas i jobbet. Utifrån en karriärvägsmodell ska medarbetare genom utbildning och stöd uppmuntras till att ta karriärsteg – steg som i sin tur ska leda till att göra arbetet inom äldreomsorgen mer attraktivt.    

– Vi behöver tydliggöra vilka möjligheter som finns hos oss, oavsett om du redan jobbar här eller funderar på att söka dig hit. I slutändan handlar det om att öka kvaliteten i verksamheten, och det gör vi med utbildad och engagerad personal, säger Anna Hildesson, verksamhetschef för vård och omsorg.  

Personal och brukare plockar äpplen på äldreboendets innergård

Nathalie, undersköterska på Ekdalagården, pluggar till specialistundersköterska på arbetstid.

Tydliggöra hur medarbetare kan växa och utvecklas

Kompetensförsörjning nu och framöver är en högprioriterad fråga när andelen äldre ökar, samtidigt som andelen personer i arbetsför ålder blir allt färre. 
- Vi behöver se till att vi har tillräckligt med medarbetare och att de också har rätt kompetens. Vi har många utbildade undersköterskor idag, men vi behöver också hitta nya medarbetare. Då är det viktigt att vi är tydliga med hur de kan växa och utvecklas hos oss, säger Anna Hildesson.  

Möjlighet att studera på arbetstid

Karriärvägsmodellen beskriver hur medarbetaren genom utbildning och stöd kan växa i sin yrkesroll. Kanske börjar hen som timvikarie på ett äldreboende och saknar både utbildning och erfarenhet, men trivs och vill utvecklas i jobbet. 
- Då finns det till exempel möjlighet att studera till undersköterska vid sidan av arbetet. Det är ett kvalificerat arbete att jobba med människor och därför är det viktigt att medarbetarna har rätt utbildning och att arbetsuppgifter och ansvar utgår från utbildningsnivå. 

Vad vill du säga till den som funderar på att söka jobb i Härryda kommun?   

- Varmt välkommen! Här får du möjlighet att växa och utvecklas i din yrkesroll. Det ska alltid finnas ett steg till att ta – om du vill, har förmåga och möjlighet. Sedan har vi fina verksamheter med fantastiska medarbetare och chefer, det kommer du att upptäcka själv.  

Vad vill du säga till medarbetare som redan jobbar i Härryda kommun?

- Jag är tacksam över att vi har så många kompetenta medarbetare och med karriärvägsmodellen så ska det bli ännu tydligare hur din utvecklingsresa kan fortsätta. Jag vill också uppmuntra till att fortsätta engagera sig i verksamhetens förbättringsarbete. Med engagemang, kunskap och driv kommer ännu bättre resultat, och det strävar vi alltid efter, säger Anna Hildesson. 

Härryda kommuns karriärvägsmodell

Kontakt

Anna Hildesson, verksamhetschef för vård och omsorg

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt