Till innehållet

Sökmotoroptimering (instr)

För att besökaren snabbt ska hitta rätt information så är det viktigt att vi sökmotoroptimerar. (SEO, search engine optimization). Det hjälper algoritmerna att sortera vad som är viktigt.

En sida får hög träff i sökmotorerna om den är skriven på "rätt" sätt

Det sökta ordet behöver finnas med i texten på sidan. Ju fler gånger ordet är med procentuellt sätt i hela texten desto bättre sökträff. Men ordet behöver också finnas med på rätt ställen i texten. Sidan behöver också vara skriven och strukturerad för webb.

  • Tydliga beskrivande rubriker: För att kunna skumläsa hela sida så behövs tydlig rubrik med nyckelord ovanför varje stycke.
  • Korta stycken: Varje stycke ska innehålla en tanke.
  • Tydliga beskrivande länkar: Länken ska kunna lyftas ur sitt sammanhang och man ska kunna förstå vart den går och vad som händer. Använd nyckelord.
  • En länktext får bara finnas med en gång på sidan. Skriv inte samma länktext på flera ställen även om den går till olika webbsidor.
  • Punktlistor: Stolpa upp vissa delar av texten med hjälp av punktlistor. Du hjälper läsaren att sammanfatta texten genom att göra punktlistor.
  • Ingress: Sammanfatta texten för att läsaren snabbt ska kunna förstå om hen är intresserad.
  • Formatmallar i rätt ordning: Rubrik 1 överst på sidan. Använd alltid rubrik 2 i första hand ovanför stycken. Rubrik 3 är en underrubrik till rubrik 2.
  • Viktiga ord:
    • Ju fler gånger textens viktiga ord finns med i rubriker, innehåll, länkar desto bättre sökträff.
    • Ju längre upp på sidan som textens viktiga ord finns med desto bättre sökträff.
  • Uppdatera sidan: Ju nyare publiceringsdatum sidan har desto "säkrare" är innehållet.
  • Sidan ska ladda snabbt: För att få bra träff på Google så ska mallarna vara rätt kodade (webbleverantör). Sidan ska inte heller ha tunga bilder, filmer.
  • Andra webbplatser länkar till oss: Ju fler webbplatser som länkar till oss och skriver Härryda i länken desto bättre sökträff på Google.
  • Ändra ordning på sökträffar på harryda.se: Trots att du skrivit din sida enligt sökoptimering så kommer den kanske inte i toppen bland träffarna. Då kan Susan justera din sida i sökmotorn.
  • Synonymer (nyckelord i metadata): Ord som inte finns med på sidan men som vi vet att man söker efter skrivs in i metadatat nyckelord. Det är ord som felstavningar, böjning av ord, "smeknamn", med flera. Du kan skriva in hur många som helst. Komma-separera orden. Skriv inte in ord som redan finns i den redan publicerade texten, det förbättrar inte sökträffen.
  • Prioriterade sökträffar: Om den första sökträffen i listan inte är den "självklara" för just det sökta ordet så går det att åtgärda detta. Säg till Susan.

Om det är ett fel i texten i söklistningen

När en undersida avpubliceras och ligger kvar i trädet så kommer den sidans rubrik att visas i texten på sökträffen.

Åtgärda så här:

Ta bort rubriken genom att: Publicera om "föräldern" till den avpublicerade sidan så försvinner rubriken från sökträffen!

Sökord i metadata

Om en sida saknar ett speciellt sökord i texten så kan det ordet läggas in i metadatat Sökord. Det gör då att sidan visas i sökträffarna. Fundera på vad besökaren säger och söker efter. Du kan lägga in flera ord som plural, singularis, obestämd eller bestämd form. Lägg orden med kommatecken emellan.

Lägg inte in ord som redan finns i texten på sidan, det förbättrar inte sökträffen.

Gör så här (se bild nedan)

  1. Högerklicka på sidan i menyn, i redigeringsläget
  2. Välj egenskaper
  3. Välj metadata
  4. Fyll i orden under rubriken Redaktionellt, Sökord/Nyckelord.
  5. Publicera! (Sökmotorn kan ta tid att hämta upp ordet)

Ska ordet istället skrivas i texten?

Om det är ett ord som används mycket så behöver vi istället komplettera texten på sidan med ordet. Vi kan formulera innehållet som till exempel, "på vår förskola, som också kallas dagis, har vi" ....

Kontakta en kommunikatör så kikar vi på formuleringen.

Kontakt

Susan Carlsson, webbansvarig

Jenny Lööf, kommunikatör SHB

Pia Svensson, kommunikatör SOC

Jonas Termén, kommunikatör UKF och Hulebäck

Jonas Ligården Neijmer, kommunikatör UKF + Sveriges bästa skola

Beata Landelius, kommunikatör utvecklingfunktionen och TOF

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-05-25