Matsvinn
Varje dag arbetar kommunens kök med att balansera hur mycket mat som lagas till varje måltid och hur många måltider som går åt för att inte mat ska slängas i onödan.

Foto: Federico ChiccoDodi FC, Mostphotos
Matsvinn är mat som människor slänger men som lika gärna hade kunnat ätas eller säljas om den hade hanterats på ett smartare sätt. Sedan 2015 arbetar Härryda kommun med att minska matsvinnet i kommunens alla kök.
Så här mäter vi matsvinnet
Måltidsservice mäter matsvinnet utifrån den nationella mätmetoden för matsvinn i offentliga kök, Livsmedelsverket.
Livsmedelsverkets nationella mätmetod Länk till annan webbplats.
Köken på kommunens förskolor, grundskolor, gymnasium och särskilda boenden mäter matsvinn från just lunchen, måndag-fredag. Svinnet mäts inom serveringen, från köket och på tallriken. Resultet samlas i en rapport som uppdateras kontinuerligt.
Följ utvecklingen i rapporten.
Effekter av minskat matsvinn
- Kommunen har minskat matsvinnet med 38 procent sedan 2015.
- Arbetet har lett till ökad utsortering inom alla kategorier, så kallade fraktioner.
- Kostnaderna för både råvaror och hantering av avfall har minskat.
Skolmat av "räddade råvaror"
Skolrestaurangen på Backaskolan i Landvetter lagar skolmat på ”räddade råvaror” från våra leverantörer. Det kan vara råvaror med kort datum och grönsaker och frukt med stötskador – varor som annars skulle ha slängts.
Svinnsmart arbete uppmärksammas
Härryda kommun var tidigt ute med att arbeta för ett minskat matsvinn. Vårt arbetssätt och effekterna av det har uppmärksammats med priser och i media:
- Kommunstyrelsens hedersomnämnande för hållbarhet 2024
- Inslag med måltidsservices miljöutvecklare Anna Löfgren Adén i Sveriges Radio P1 (2 minuter in i reportaget):
"Så stort är matsvinnet i kommunerna"Länk till annan webbplats.
- SVT: "Här är skolan som lagar mat på varor som skulle slängts"
Länk till annan webbplats.
- SVT: "Så tycker eleverna om den räddade maten"
Länk till annan webbplats.
- SVT: "Fem tips för att minska matsvinnet i hemmet"
Länk till annan webbplats.
- Sveriges Radio: "Ökat fokus på matsvinn ger stora miljövinster"
Länk till annan webbplats.
- Sveriges Radio: "Kantstötta råvaror blir fin skollunch"
Länk till annan webbplats.
Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare måltid