Kontakt
Lyssna

Utveckling av Råda säteri

Härryda kommun utvecklar Råda säteri som lokalt utflyktsmål, för att det ska bli känt och använt av fler. Följ utvecklingen här.

Råda säteri ägs av Härryda kommun. Fram till 2017 arrenderade kommunen ut större delen av fastigheten till ett fristående bolag som också hade ansvaret att utveckla området. Under de senare åren har bland annat parken och trädgården rustats upp och fått nytt liv, genom samarbeten med trädgårdskonstnärer och trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma.

Råda säteri har även sett både tillverkning av italiensk gelato och rostning av direktimporterade kaffebönor starta upp och bli till etablerade verksamheter. Men helheten och målbilden för Råda säteri har saknats. 2017 beslutade Härryda kommun att det var dags att ta ett samlat grepp om utvecklingen av det uppskattade området med dess byggnader – för att göra det känt och använt av fler.

Foto: Pia Hedlund

Ett komplett utflyktsmål för lokalbefolkningen

Sedan 2018 har kommunen tagit tillbaka förvaltning och drift av hela fastigheten. Planen är att utveckla Råda säteri som lokalt utflyktsmål och rekreationsområde. Områdets styrkor – dess historia, läge, trädgård och möjligheter till naturupplevelser – ska värnas och förstärkas. Samtidigt ska områdets svagheter – exempelvis otydlighet kring var du får vistas och vad du kan göra på olika platser – tas om hand, genom exempelvis bättre skyltning. Aktiviteter och arrangemang kring mat, kultur och hälsa ska bli fler. Visionen är ett levande Råda säteri, året om.

Aktuell information

Sommardag på Råda inledde sommarsäsongen

Den 8 juni hölls evenemanget Sommardag på Rådalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det blev en kick-off för flera av de attraktioner som fortsatt kommer att finnas på Råda säteri under sommaren, bland annat barnteater, hantverksstuga, yoga, ridaktiviteter och kafé. Se löpande information på facebook.com/radasaterilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Trådgårdscafé invigt

Nya Råda säteri Trädgårdscafé är nu på plats och har i sommar öppet klockan 11-16 varje dag med förlängning till klockan 19 på tisdagar. Läs mer om upphandlingen och kaféägaren i nyheten Nu våras det på Råda säterilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Renovering av huvudbyggnaden

Under våren och sommaren 2019 renoveras delar av det yttre på huvudbyggnaden på Råda Säteri. Under arbetet målas fasaden, utvalda fönster byts ut, stensockeln iordningställs och balkongen får sig ett lyft. Förfrågningar om bröllop, fester eller andra bokningar på Råda säteri kan därför inte tas emot för tillfället.

Framkomligheten för allmänheten beräknas inte påverkas och besökare är trots arbete välkomna att njuta av omgivningarna runt Råda säteri. Om vädret är tillåtande beräknas arbetet vara klart i augusti 2019.

Kontakt

Martina Johansson
besöksnäringsutvecklare
031 724 87 75
martina.johansson@harryda.se