Lyssna

Frågor och svar om Råda säteri

På denna sida har vi samlat svar på vanliga frågor från kommuninvånare relaterat till Råda säteri.

Vad händer med stora byggnaden på Råda säteri?

Under 2019-2021 renoveras stora delar av säteriets mangårdsbyggnad både in- och utvändigt.
Vi ser att säteriets mangårdsbyggnad har mycket potential och inriktningen är att det här – när renoveringen är klar – ska finnas en restaurang som drivs av en extern aktör, i linje med inriktningen för Råda säteri. Läs mer under Utveckling av Råda säteri.

När är kaféet öppet?

Trädgårdscaféet på Råda säteri är öppet alla dagar klockan 11-16. Du hittar uppdaterad information om kaféet utbud och öppettider på Instagram: rada.sateri.tradgardscafelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Från 15 januari till mitten av mars 2020 flyttar Trädgårdscaféet tillfälligt in i mangårdsbyggnaden, då köket i västra flygeln renoveras. Efter renoveringen flyttar Trädgårdscaféet tillbaka till västra flygeln.

Vem driver kaféet på Råda säteri?

Sedan juni 2019 driver Jesper Kårlen med företaget Karwine and Lucas AB kaféet på Råda säteri.

Kan man hyra stora huset för bröllop eller fest?

I dagsläget finns inte möjlighet att hyra det stora huset, Råda säteris mangårdsbyggnad.

Kan man få hyra en lokal på Råda säteri?

Runt om på Råda säteri finns det ett antal mindre lokaler som företag eller föreningar kan hyra. Stora huset går inte att hyra i dagsläget. Härryda kommun lägger stor vikt vid att företagets eller föreningens ändamål ska vara förenligt med visionen för Råda säteri som besöksmål.

Vad händer med östra flygeln?

Inredningsföretaget Dandy Demina, med ägaren Åsa Oveland, hyr lokalerna i östra flygeln från och med den 1 mars 2020. De kommer att ha sin butik öppen för Råda säteris besökare på lördagar, söndagar och vid särskilda arrangemang. På vardagar fungerar lokalerna som kontor och visningsyta för företagets inredningsverksamhet, vars kunder ofta är hotell och företag.

Har Gerbianska Trädgården lämnat Råda säteri?

Ja, Gerbianska Trädgården har flyttat till Vargaslätten i Simlångsdalen utanför Halmstad. Vi tackar Gerben Tjeerdsma för många fantastiska år och önskar honom lycka till framåt!
Gerbianska Trädgården lämnar Råda säteri

Vem är ansvarig för säteriets park och trädgård?

Härryda kommun ansvarar för planering och hantering av säteriets planteringar och rabatter. Allt underhåll av grönytor – som rabatter, häckar och gräsmattor – hanteras av en upphandlad leverantör, LETF AB.

Vilka föreningar och företag finns på Råda säteri?

Råda säteri är samlingsplats för flera fristående verksamheter och föreningar. På Råda säteri finner du idag Råda ridklubb, Friluftsfrämjandet, Sportfiskeklubben, Hermods utbildningar, Mölnlycke Biodlarförening, Nordiska Kafferosteriet och Råda säteri Trädgårdscafé.

Finns det ekorrar i Råda naturreservat?

Jajamänsan! Håll även ögonen öppna efter någon av våra fladdermusarter. De visar sig oftast i skymningen en sommarkväll.

Spökar det på Råda säteri?

Under åren har det berättats många historier om spökerier på Råda säteri, men om det verkligen spökar eller inte låter vi var och en avgöra själv.

Jag har en idé som skulle vara perfekt för Råda säteri. Vem ska jag prata med?

Du kan dela med dig av din idé till Martina Johansson som är projektledare för Råda säteri, 031-724 87 75 eller martina.johansson@harryda.se

Kontakt

Martina Johansson
besöksnäringsutvecklare
martina.johansson@harryda.se