Kontakt
Lyssna

NO på riktigt

En kunskapsberikande upplevelse för alla åldrar

Råda säteri med sina vackra omgivningar är en kulturhistoriskt mycket intressant miljö och har en lång odlingstradition på åkrar, i köksträdgård, växthus och rabatter. Det gör det till en lämplig plats för att på ett lättsamt och åskådligt sätt lära sig om historia, växter, biologisk mångfald och mycket mera.

Det finns alltid något intressant att upptäcka i trädgården - året runt. I köksträdgården och vid blomsterrabatterna får barn- eller elevgruppen gå omkring och titta på grönsakerna och blommorna där de växer. De kan studera bin i en bikupa med väggar av glas eller använda en lupp för att titta på hur småkryp bryter ner ett gammalt träd. I växthuset kommer eleverna själva att kunna prova på att så. Övningsuppgifterna är anpassade för barn i olika åldrar, lekfulla för de mindre barnen och tankeväckande för de större.

Övningarna och uppdragen på Råda säteri är kopplade till grundskolans och grundsärskolans läroplan. Det är möjligt för klassen att själv gå runt på Råda säteri och göra uppgifterna eller boka en lektion med en kunnig trädgårdsmästare som guidar er genom uppgifterna. Besöket är kostnadsfritt för skolor och förskolor från Härryda kommun.

Du kan ta med egen matsäck när du besöker Råda park och trädgård. Det finns gott om platser där du kan slå dig ner för att äta den.

Kontakt

Fredrik Olsson, näringslivschef
031-724 63 06
fredrik.olsson@harryda.se

Upplevde ni att barnen hade roligt medan de gjorde övningarna?
”Absolut, eleverna upplevde att det var givande och roligt. Det blev ett avbrott från den vanliga skoldagen”.
Lärare, Furuhällskolan åk 4

Känner ni att de övningar ni gjorde var relevanta (ur ett utbildningssyfte)?
”Det var helt klart relevanta övningar. Vi var just i avslutningsskedet om fotosyntesen och cellandningen och första stegen mot fortplantning. Så det var relevant i allra högsta grad.” Lärare, Furuhällskolan åk 4

"Det här var den bästa friluftsdagen vi har haft!"
Elev i åk 2, Högadalsskolan