Till innehållet

Konstverk i Rävlanda

Den fula grodan och den vackra ekorren

Plats: Rävlandaskolan, Rävlanda
Konstnär: Belin
Placeringsår: 2019

konstverk

© Belin/Bildupphovsrätt 2020. Foto Anna Sigvardsson

Konstverket är en av tre muralmålningar som gjordes i kommunen inom projektet Artscape Saga, som pågick 2018-2019 och var ett samarbete mellan tolv av kommunerna i GR-regionen och Artscape. Sammanlagt målades då 34 verk av 27 konstnärer i dessa kommuner.

Artscape är en ideell organisation som arbetar för att göra konsten tillgänglig i den urbana miljön. De samarbetar med både svenska och internationella konstnärer och har genomfört flera större projekt i Sverige. Artscape Saga är Artscapes första projekt där konstnärer har fått förhålla sig till ett uttalat tema i sina val av motiv. Temat var folksagor från världens alla hörn och varje konstnär fick arbeta utifrån en saga för varje verk.

Målningen på Rävlandaskolan bygger på sagan "Den fula grodan och den vackra ekorren och är målad av den spanske konstnären Belin (Miguel Ángel Belinchón Bujes).

Godisparken

Plats: Gärdets förskola, Rävlanda
Konstnär: Håkan Dahlén
Placeringsår: 2007

konstverk

© Håkan Dahlén/Bildupphovsrätt 2019. Foto Anna Sigvardsson

"Utgångspunkten är lördagsgodis. De färgglada formerna känns självklara i en miljö där små barn vistas. Min tanke var att använda formspråket och färgen som riktigt godis har. Jag tänkte mig en ensemble med figurer som står i ett visst förhållande till varandra, råttan, skumbananen och ett antal geléhallon. Med dem kan man bygga ett sceneri som sätter igång barnens fantasi och leklust. Skulpturernas låga höjd och släta yta inbjuder till mycket lek och klättrande."

Skumbananen fungerar också som bänk för både barn och vuxna.

Mitt skulpturala rum

Plats: Rävlandaskolan, Rävlanda
Konstnär: Lars Widenfalk
Placeringsår: 2012

konstverk

© Lars Widenfalk/Bildupphovsrätt 2019. Foto Anna Sigvardsson

"Det centrala motivet i skulpturen är en skolbänk som är krönt av fem ansikten på var sida. Jag tänker att det är elever från tidigare eller kommande år! Skolans nuvarande elever kan sitta på bänken eller basen av skulpturhuset. Jag ser hela rummet som en slags tidsskulptur, precis som våra liv: Vi går in en stund i verket, sitter, vilar, jobbar, möts och skiljs för att sedan gå vidare."
widenfalk.com Länk till annan webbplats.

Kontakt

Terese Anthin, kulturchef 

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-01-12