Till innehållet

Konstverk i Hindås

Bollkalle

Plats: Hindås idrottshall, Hindås
Konstnär: Johan Wiking
Placeringsår: 2011

konstverk

© Johan Wiking/Bildupphovsrätt 2019

Utanför Hindås idrottshall har skulpturen ”Bollkalle” av konstnären Johan Wiking välkomnat besökarna sedan hallen byggdes 2011.

Bollkalle är en medlem av en serie "släktingar" som finns utplacerade mellan Luleå och Florida. "Jag arbetar till stor del med konstnärlig gestaltning i det offentliga rummet. Jag vill att konstverken ska vara lätta att ta till sig samtidigt som dom har fler bottnar och ett formspråk som håller i längden. Det gör ju inte ont att man tycker de är roliga! De utstrålar värme samtidigt som de kan tyckas tillfälligt ha antagit denna form och närsomhelst kan rulla vidare."

https://cargocollective.com/johanwiking Länk till annan webbplats.

Livets löv

Plats: Fagerhultsskolan, Hindås
Konstnär: Ann Ahlbom Sundqvist
Placeringsår: 2021

konstverk

©Ann Ahlbom Sundqvist /Bildupphovsrätt 2021

Då omgivningen i Hindås är fylld av skogar med träd, sjöar och vackra rekreationsområden vill jag spinna vidare på naturen som kraft. Jag vill hylla naturen runt skolan och kunskapen med en skulptur i samma anda.

LIVETS LÖV är en skulpturgrupp av tre former som symboliserar naturens kretslopp, fotosyntes, kunskap och växande barn/ungdomar som ska ut i livet. De tre formerna skapar en dialog mellan vänner som stöttar varandra vilket ger vänskap. Mönstret i löven bildar ett nätverk och kan ses som vikten av öppen och transparent kommunikation i vårt samhälle. Ett av löven är en bänk i liggande lövform med öppning i båda ändarna med sitsar i ek, där eleverna kan sitta. Gestaltningen blir en plats för möten, häng och snack.

När solen lyser skapas skuggmönster på marken som förändras under dagen. Under kvällstid och under de mörkare årstiderna tänds markbelysning och skapar en varm roströd ton på insidan av löven.
www.ann.se Länk till annan webbplats.

Olika barn leka bäst

Plats: Fagerhults förskola, Hindås
Konstnär: Kent Karlsson
Plaseringsår: 2012

konstverk

© Kent Karlsson/Bildupphovsrätt 2019. Foto Anna Sigvardsson

"Uggla och hund - varför inte? Olika leka bäst - en travesti på uttrycket "LIka barn leka bäst". Barnens fantasi får skena iväg inför bronsskulpturen som består av en engelsk bulldog i naturlig storlek med en uggla sittandes på ena örat. Hunden kan både vara skräckinjagande och snäll allt efter barnens sinnesstämningar och lekar."
http://kentkarlsson.net/ Länk till annan webbplats.

SkogaSigne

Plats: Hindås
Konstnär: Elina Metso
Placeringsår: 2019 och 2021

konstverk

© Elina Metso/Bildupphovsrätt 2020. Foto Anna Sigvardsson

konstverk

© Elina Metso/Bildupphovsrätt 2021. Foto Annika Ingeltorp

Det ursprungliga konstverket är en av tre muralmålningar i kommunen som ingick i projektet "Artscape Saga". Projektet pågick 2018-2019 och var ett samarbete mellan Artscape och tolv kommuner i GR-regionen. Sammanlagt målades 34 verk av 27 konstnärer i dessa kommuner.

Artscape är en ideell organisation som arbetar för att göra konsten tillgänglig i den urbana miljön. De samarbetar med både svenska och internationella konstnärer och har genomfört flera större projekt i Sverige. "Artscape Saga" är Artscapes första projekt där konstnärer har fått förhålla sig till ett uttalat tema i sina val av motiv. Temat var folksagor från världens alla hörn och varje konstnär fick arbeta utifrån en saga för varje verk.

Elina Johansson Metso gjorde sin målning på en stödmur nedanför Hindås skola. Hennes målning utgick från en workshop tillsammans med Hindåsbor och byggde på en berättelse från orten om SkogaSigne.

Sommaren 2021 blev målningen av misstag sanerad och Elina fick i uppdrag att göra en ny målning som hon fick tolka fritt utifrån samma berättelse om SkogaSigne. Den nya målningen blev klar i september 2021 och skapades då med lite fler färger.

Kontakt

Susanna Eskilsson Juhlin, kultur- och fritidschef

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2022-10-13