Lyssna

Här rör du dig utomhus i vinter

Friluftsliv behöver varken vara dyrt eller krångligt. I kommunen finns många naturreservat och friluftsområden att välja på för den som vill träna, umgås med familj och vänner eller röra på sig på betryggande avstånd från andra. Flera områden ligger tätortsnära eller kan nås med kollektivtrafik.

Promenera i slumrande skog

Promenera i centrala Mölnlycke

Hälsans stig är en slinga i omväxlande miljö där varje kilometer är markerad. Totalt är slingan 5 kilometer lång och du väljer själv hur långt du går.

Karta till Hälsans stiglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (kartan visar en promadslinga i Mölnlycke centrum)

Grilla under bar himmel

I Härryda kommun är det lätt att ta med picknick eller grilla även under kallare säsong. Ta med dig familjen eller vänner och din medhavda matsäck till någon fin plats. I flera av naturreservaten finns grillplatser, ibland finns även ved och grillgaller på platsen. Glöm inte grillspett, tändstickor, sittunderlägg och filt.

Utmärkta grillplatser finns på den digitala Härrydakartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster under fliken ”Natur”.

Testa årets julklapp i skarpt läge

Stormköket är årets julklapp 2020, enligt Handelns utredningsinstitut. Att laga mat på stormkök gör sig bäst i skogen. Utflyktstipsen är många, kanske blir det skogen bakom husknuten eller något av alla utflyktstips.
Hitta andra go'a ställen i Naturguiden och Friluftsplanenlänk till annan webbplats

Vandra på Labbera vid Råda säteri

På Labberahalvön vid Råda Säteri finns grusade stigar som är lätta att gå. Det finns fler stigar av varierad längd och höjdskillnad.
På grund av läget blir det inte någon julmarknad på Råda Säteri i år, men trädgården är vackert smyckad och upplyst med juldekorationer. Kaféet har servering både inomhus och utomhus och butikerna håller öppet. Crêperiet poppar upp igen under tre lördagar.

Hinderbana för stora och små

Utmana dig själv, dina barn eller en vän i nya hinderbanan på heden i Rävlandalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vem tar sig snabbast runt? Vem klarar flest varv? I området finns även elljusspår, grillplatser och cykelslingor för mountainbike.

Mountainbike i terrängbana

Vid Rävlanda hed, Finnsjön och Wolffs kulle i Mölnlycke finns banor för att testa balans och svängar.

Skogsleken med träskulpturer för de små

Ta en avkopplande promenad, upplev de gamla anorna i Wendelsbergsparken i Mölnlycke eller förundras över djurlivet i dammarna.
I parken finns Skogsleken för barn i närheten av elljusspåret. Skogsleken utmanar och inspirerar barn att leka i skogen. Vilsestigen tränar barnen på hur man gör om man kommit vilse.
Wendelsbergsparken och Skogsleken länk till annan webbplats
Parkeringsplatser finns vid Wendelsbergs folkhögskola eller vid Långenäsvägen, söder om Massetjärn.

Dra på kängorna och gå långt

I Härryda kommun är det lätt att vandra på hemmaplan! Ta dig till Hindås där två större vandringsleder utgår. Vildmarksleden tar dig västerut med flera möjligheter att vika av mot kollektivtrafik på väg mot Skatås i Göteborg. Sjuhäradsleden går från Hindås och österut mot Bollebygd och Borås, Ulricehamn och vidare mot Mullsjö. Längs lederna finns möjlighet att övernatta i vindskydd och grilla på grillplatser.

Prova fiskelyckan

Abborre, nors och siklöja. I Härrydas många sjöar har fritidsfiskaren inga problem med att hitta vatten för sin fiskelycka. Fiskekort säljs hos Fiskevårdsföreningar, i vissa butiker och digitalt.

Gör som Pippi Långstrump

Tyvärr finns det en del skräp i vår natur. Ta med en påse och bli en sakletare eller skräpletare, en aktivitet för hela familjen samtidigt som ni gör naturen en tjänst.
Samlar man skräp under joggingturen kallas det plogging.

Tillgänglighetsdatabasen

Har du lite svårt att ta dig fram i svår terräng? Många av våra naturområden finns beskrivna i Tillgänglighetsdatabasen. Där kan du i förväg planera upplevelser utifrån era och områdets förutsättningar som trappor, höjdskillnader, allergier med mera.
Tillgänglighet i natur och på badplatserlänk till annan webbplats

Kontakt

Emma Nevander, kommunekolog
emma.nevander@harryda.se