Lyssna

Badklåda

Vad orsakar badklåda?

Badklåda, simmarklåda, eller cerkariedermatit ( i vardagligt tal ibland bara "cerkarier") är en ofarlig och självläkande åkomma som kan drabba människan vid bad i sötvattensjöar. Åkomman orsakas av parasiter, så kallade cerkarier, som är ett av larvstadierna hos en inälvsmask som orsakar "fågelbiharzia" där sjöfåglar är huvudvärd och vissa sötvattenssnäckor mellanvärd.

Kliande utslag

Cerkarierna är inte synliga för blotta ögat och simmar fritt i ytvattnet. De kan av misstag angripa en badande människa istället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör snabbt. Cerkarierna ger upphov till kliande utslag som kan påminna om myggbett. Utslagen brukar finnas kvar ungefär en vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.

Behandling inte nödvändig

Badklåda är inte smittsam från person till person. Någon särskild behandling finns inte och är inte nödvändig. Symptomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel. Parasiterna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn oftare än vuxna. Man kan inte se på vattnet om det innehåller cerkarier men eventuell förekomst betyder inte att man måste undvika att bada. Ett bad behöver heller inte stänga.

Läs mer om badklåda under smittsamma sjukdomar på Folkhälsomyndighetens hemsidalänk till annan webbplats

Vad kan man göra för att undvika badklåda?

  •   bada i korta pass
  •   torka/gnugga med handduk direkt efter bad
  •   duscha efter bad
  • välj badplatser som inte ligger nära stora vassområden eller där det finns mycket sjöfågel.
  • mata inte fåglarna