Vill du starta en förening tillsammans med andra som har samma intresse som du men inte riktigt vet hur du ska gå tillväga? Föreningsservice hjälper till med information och hjälp med blanketter och ansökningar.
Mölnlycke IPs allvädersbanor. Fotograf Egil Gry.
Lämpligaste tillvägagångssättet är att kalla ihop intresserade till ett möte där ni annonserar att föreningen ska bildas. Kallelsen utfärdas av de/dem som har tagit initiativet till bildandet. Alla intresserade ska ha möjlighet att komma till mötet. I princip får man inte stänga ute någon från mötet.
Vill man vara förberedd inför bildandemötet kan initiativtagarna i förväg dela ut förslag till föredragningslista och ev. även ett förslag till stadgar. Mötesordföranden har härefter till uppgift att lotsa deltagarna genom föredragningslistans punkter som bör vara minst följande:
När mötet har avverkat samtliga punkter på föredragningslistan är föreningen bildad. För att man ska vara säker på att det har gått rätt till är det viktigt att skriva ett protokoll. Av protokollet ska framgå vilka som varit närvarande samt vilka beslut som har fattats. Närvarolista och stadgar bör biläggas originalprotokollet. Självklart ska det av protokollet också framgå vilka som har valts att ingå i föreningens styrelse.
Med detta protokoll ansöker ni sedan om organisationsnummer hos Skatteverket och hos banken om ett plus- eller bankgiro. Länk till Skatteverkets hemsida hittar du i den högra spalten.
Tips: Ta reda på om det redan finns en förening som sysslar med det du vill göra, i vårt föreningsregister hittar du alla föreningar som är verksamma i kommunen. Kolla om det finns någon riksorganisation inom ditt område som du kan kontakta för att få reda på om det finns information som är bra att ha med sig.
Föreningsservice föreningsregister
För att söka bidrag hos kommunen ska föreningen efter att den har bildats lämna in ansökan till föreningsservice.
Läs mer om bidrag
Andreas Høgfeldt föreningsutvecklare
031-724 64 59
andreas.hogfeldt@harryda.se