Till innehållet

Utställning: Pennor, penslar och pyttesmå stygn

Fyra konstnärer och illustratörer möts i Nemeshallen

Grönt hav och gul himmel. En segelbåt i fjärran, ett rött flygplan i luften. En tiger traskar på strandkanten och en röd livboj flyter i vattnet. I förgrunden syns ett träd utan löv, med avbrutna grenar och en korp med ett snöre i näbben. Snöret dyker upp på stranden, fastvirad runt en träpåle. 

Bild: Ida-Lovisa Rudolfsson ”Prologen, ur Efter stormen”. Foto: Hendrik Zeitler.

Information

Datum: 21 sep - 16 nov

Tid: 12:00 - 15:00

Plats: Nemeshallen, Mölnlycke kulturhus Mölnlycke

Fri entré.

Nemeshallen presenterar Maria Fröhlich, Henri Gylander, Josefin Norlin och Ida-Lovisa Rudolfsson i höstens utställning Pennor, penslar och pyttesmå stygn.

Utställningen samlar fyra illustratörer, konstnärer och barnboksskapare som möts i berättandet. Berättande i bilderböcker, serier och konstverk. Berättande med penna, pensel, nål och tråd.

Välkommen till en fantasifull och färgstark utställning med broderade bildvärldar, skarpa kommentarer, lustfyllda sagor och vardagliga observationer. Utställningen riktar sig till hela familjen och välkomnar inspirerade besökare att själva skapa vår kreativa hörna.

VERNISSAGE: lördag 21 september kl 12-15. Invigning kl 13.

PROGRAM lördag 21 september:

 

Klockan 12-15, Nemeshallen
Vernissage med invigningssamtal kl 13.
Konstnärer på plast: Ida-Lovisa Rudolfsson, Josefin Norlin och Henri Gylander.

Klockan 12 & 14, Lilla salen
Familjeföreställning: Vem ska trösta Knyttet?
Biljetter: 50kr

Klockan 13.30-15.00, Ateljén
Workshop i serieteckning med Henri Gylander, kostnad 50kr.

Tips!

Föreläsning med Ida-Lovisa Rudolfsson den 24 okt kl 18. Mer information och biljetter hittar du här! Öppnas i nytt fönster.

 

Medverkande konstnärer:

 

Maria Fröhlich

Maria Fröhlich (f. 1987) är författare, illustratör och serietecknare. Maria är baserad i Stockholm men har arbetat internationellt sedan 2013. Hon debuterade i USA 2013 med en serie baserad på en novell av Neil Gaiman. Hon Marvel-debuterade i antologin MARVEL OF WOMEN #1 (april, 2021), där hon illustrerar en serie om Gamora från Guardians of the Galaxy.

I Sverige har hon utkommit med tre bilderböcker tillsammans med Sara Bergmark Elfgren samt hennes helt egna serie om Ruby: Ruby och Lejon (Rabén & Sjögren 2021) och Ruby och trolldrycken (Rabén & Sjögren 2023). Maria Fröhlich är också verksam som föreläsare på Konstfack och ledamot i Svenska barnboksakademin.

I Nemeshallen medverkar Maria med bilder från böckerna om Ruby samt bilderboken Just nu har vi varandra (skriven tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, 2015).

Läs mer om Maria Fröhlich här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Henri Gylander

Henri Gylander (f.1979) är en sverigefinsk serieskapare, bosatt och verksam i Göteborg sedan 2011. Henri är även verksam som författare, illustratör och redaktör. Han illustrerar regelbundet i Kamratposten och tecknar serier till Egmonts LasseMaja-tidning. Henri arbetar även med bokprojekt med varierande genrer och målgrupper samt är utbildad och verksam pedagog.

I den här utställningen medverkar Henri med utdrag från olika serier och illustrationer för de lite äldre barnen och vuxna.

Under vernissagedagen den 21 september kommer Henri att hålla i en serieworkshop för alla åldrar. Mer information och bokningslänk kommer inom kort.

Läs mer om Henri Gylander här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Josefin Norlin

Författaren, designern och bildkonstnären Josefin Norlin (f. 1982) bor med sin familj i Hisings Backa på Hisingen i Göteborg. Josefins bild- och formspråk är naivistiskt med starka färger och originella detaljer. Hon rör sig gärna mellan olika tekniker så som textil, trä, lera och traditionellt måleri. Josefin debuterade 2021 med bilderboken Ensamdjuret som tilldelades litteraturstöd från statens kulturråd i satsningen ”garanterat bra böcker” samma år.

Josefin har skrivit och illustrerat böckerna Ensamdjuret (2021), Tröjtrassel (2021), Jättestora Liten (2022), Liten och jättestora lådan (2023) och Klättra hur högt du vill (2024).

I den här utställningen medverkar Josefin med bilder från sina bilderböcker samt fristående verk i textil och trä.

Läs mer om Josefin Norlin här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ida-Lovisa Rudolfsson

Ida-Lovisa Rudolfsson (f.1979) är uppvuxen i Stenungsund och numera bosatt på Orust. Hon är verksam som textilkonstnär sedan 2010, med en masterexamen från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hon skapar egensinniga bildvärldar präglade av fantasin och vardagliga betraktelser. Hennes verk har visats vid ett flertal utställningar i Sverige såväl som internationellt, och hon finns bland annat representerad i Röhsska museets och Nationalmuseums samlingar. Hon tilldelades Sten A Olsson Kulturstipendium 2016.

Ida-Lovisa debuterade som bilderboksskapare med den broderade sagan Efter stormen 2020.

I Nemeshallen medverkar Ida-Lovisa med ett original från Efter stormen samt flera broderade och målade verk.

Hör Ida-Lovisa berätta mer om sitt konstnärskap och arbete med boken Efter stormen, torsdag 24 oktober kl 18. Klicka här för mer information. Öppnas i nytt fönster.

Lär mer om Ida-Lovisa Rudolfsson här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tecknad bild på en ficka med ytterkläder som kastar av sig en gummistövel, leende med ett mjukdjurslejon i ena handen. En svart katt hoppar in i bilden. I bakgrunden skymtar fler personer. 

Bild: Maria Fröhlich, ur boken "Ruby och lejon". Bilden är beskuren.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-09-25