Till innehållet

Råda Säteri

Välkommen att promenera i den vackra trädgården, leka och lära i det omgivande naturreservatet, bada och ha picknick, ta del av arrangemang, aktiviteter och fika i Trädgårdscaféet. Råda Säteri är värt att besöka året runt!

Flicka på picknickfilt på gräsmatta framför vit säteribyggnad.

Foto: Philip Rafstedt

Råda Säteri är beläget i det omväxlande och kuperade landskapet vid Rådasjön i Härryda kommun strax utanför Göteborg. Säteriet har en rik och spännande historia, som troligtvis tog sin början redan på 1300-talet. Säteriets nuvarande mangårdsbyggnad uppfördes 1772 och har hyst flera namnkunniga släkter i den svenska moderna historien. 1923 hade säteriet även Albert Einstein på besök!

Sedan 1970 ägs Råda Säteri av Härryda kommun.

Besök Råda Säteri

Besökswebb för Råda Säteri Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om Råda Säteri

På webbplatsen för Råda Säteri hittar du information inför ditt besök: aktiviteter, öppettider och vad du kan göra på området. Välkommen!
Råda Säteris webbplats Länk till annan webbplats.

Trädgårdscaféet på Råda Säteri är öppet alla dagar klockan 11-16, utom på julafton. Du hittar uppdaterad information om caféets utbud och öppettider på Instagram: rada.sateri.tradgardscafe Länk till annan webbplats.
Kontakta caféet via e-post: radasatericafe@gmail.com

Vid sommarsäsong, jul och storhelger finns ofta ett utökat utbud av mat och fika på Råda Säteri, läs mer på webbplatsen för Råda Säteri Länk till annan webbplats.

Kontakta Trädgårdscaféet via e-post: radasatericafe@gmail.com
Du hittar uppdaterad information om Trädgårdscaféets utbud och öppettider på Instagram: rada.sateri.tradgardscafe Länk till annan webbplats.

För information om andra möjligheter att fika och äta på Råda Säteri, se Råda Säteris webbplats Länk till annan webbplats.

Kaféet drivs av Jesper Kårlen med företaget Karwine and Lucas AB.

I dagsläget finns inte möjlighet att hyra det stora huset, Råda Säteris mangårdsbyggnad. Däremot söker Härryda kommun en operatör för den kommande restaurangverksamheten i byggnaden, med planerad start i slutet av 2023.

Runt om på Råda Säteri finns det ett par mindre lokaler för möjlig pop-up verksamhet. Härryda kommun lägger stor vikt vid att företagets eller föreningens ändamål ska vara förenligt med visionen för Råda Säteri som besöksmål. Är du intresserad av att hyra lokal på Råda Säteris område för din verksamhet, kontakta besöksnäringsutvecklare Martina Johansson, martina.johansson@harryda.se.

Råda Säteri är en fantastisk plats för vigsel! Men det är också en allmän plats. Vill ni ha en vigselceremoni för er själva och ert sällskap någonstans på området, behöver ni kontakta områdesansvarig på Härryda kommun i god tid innan. Uppge önskemål om datum, tid, plats och ungefärlig storlek på sällskapet. Först när ni fått svar på er förfrågan kan ni tryggt planera in ert bröllop.
Kontakta martina.johansson@harryda.se

Under 2021-2023 renoveras stora delar av säteriets mangårdsbyggnad både in- och utvändigt. Den invändiga renoveringen pågår augusti 2022 fram till hösten 2023. Efter beslut i kommunstyrelsen är det nu klart att det blir Compass Group som får ansvaret för att driva en ny restaurang i mangårdsbyggnaden. Målbilden är en öppen restaurang innan årets slut.
Ny restaurang öppnar i mangårdsbyggnaden på Råda Säteri (nyhet 8 juni 2023)
Klart för invändig renovering av Råda Säteris mangårdsbyggnad (nyhet 23 maj 2022)

Råda Säteri tillhör Härryda kommun sedan 1970. Innan dess var fastigheten med park och trädgård privatägd. Säteriet byggnadsminnesförklarades 1969 och har särskilda skyddsföreskrifter. Läs mer om Råda Säteris historia på Råda Säteris webbplats Länk till annan webbplats. eller i utställningen i bagarstugan.

Du kan dela med dig av din idé till Martina Johansson som är projektledare för utvecklingen av Råda Säteri på e-post: martina.johansson@harryda.se

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-06-29