Kontakt
Lyssna

Parkeringsskiva i Mölnlycke och Landvetter centrum

Parkeringsskiva

Sedan 1 september 2016 behöver du en parkeringsskiva på 1- och 2-timmarsparkeringarna i Mölnlycke och Landvetter centrum. Parkeringen är fortfarande gratis.

Syftet med parkeringsskivan är att minska antalet långtidsparkerade bilar och därmed få till en större rotation på de centrala parkeringar i Mölnlycke och Landvetter. Enligt Securitas som sköter parkeringsövervakningen på uppdrag av kommunen har antalet tillgängliga platser ökat sedan införandet.

Här kan du köpa p-skivor - för både bil och motorcykel

En p-skiva kostar 20 kronor och finns att köpa i kommunhuset i Mölnlycke och på biblioteken i Mölnlycke, Landvetter, Hindås och Rävlanda. Det finns även en p-skiva (som tål väder och vind) för motorcyklar. Du som kör moped med registreringsskylt kan så klart också använda den. Även denna p-skiva kostar 20 kronor. 

Det kan vara bra att veta att du bara kan betala med kort i kommunhuset, på Mölnlycke och Landvetter bibliotek fungerar både kort och kontanter medan Hindås och Rävlanda bibliotek bara tar emot kontanter.

Alla sorters p-skivor kan användas

Du behöver förstås inte använda kommunens egen p-skiva utan kan använda vilken p-skiva som helst. Idag säljs p-skivor i många större affärer.

Så här använder du p-skivan

Sätt visaren på närmast kommande hel- eller halvtimme. Skivan ska läggas väl synlig innanför framrutan. Inställningen får inte ändras under pågående parkering. Parkeringsvakterna kan av skivans markering se om bilen stått för länge.

Vid parkering på en plats där p-skiva endast behövs en viss tid av dygnet

På de flesta parkeringar behöver p-skiva användas endast vissa tider på dygnet. Kommer du innan p-skivan ska användas markera du det klockslag då p-skiva ska börja användas. Om du exempelvis parkerar klockan 7.30 på en plats där p-skiva ska användas från klockan 8 ställer du in skivan på 8.

Så här ser skylten ut vid tvåtimmarsparkering med p-skiva.

En handskriven lapp går lika bra

Saknar du en p-skiva går det lika bra att skriva en lapp med ordet ankomsttid som följs av tiden för ankomsten och lägga lappen väl synlig i fönsterrutan på bilen. Exempel: Ankomsttid 13.30

Även en motorcykel behöver en p-skiva

En motorcykel som ska parkeras på en parkeringsplats där p-skiva
gäller ska också använda p-skiva. Det finns biljetthållare att köpa till
motorcyklar som gör att ingen kan ta skivan och som står emot regn och rusk. Är p-skivan för stor för hållaren går det bra att skriva en egen lapp. Exempel: Ankomsttid 13.30

Är du rörelsehindrad och har parkeringstillstånd?  

Du som har parkeringstillstånd för rörelsehindrad behöver inte använda p-skiva. Detta gäller både på de speciellt utmärkta platserna och på de vanlig parkeringsytorna.

Både i Mölnlycke och Landvetter finns korttids- och
långtidsparkeringar i och nära centrum där man kan stå utan p-skiva

Kartor över parkeringar i Mölnlycke och Landvetter där p-skiva ska användas

På de blåmarkerade ytorna ska du använda en p-skiva. Vilka tider på dygnet som p-skivan ska användas visar skyltningen på varje parkering.

Kartbild över ytor där det krävs en p-skiva i Mölnlycke centrum
Kartbild över ytor där det krävs en p-skiva i Landvetter centrum

Alla hushåll har fått en p-skiva hemskickat

Inför införandet fick alla hushåll i Härryda kommun en p-skiva hemskickad. P-skivor har också kunnat hämtas gratis i kommunhuset i Mölnlycke, Landvetter och Mölnlycke kulturhus samt i butiker i Landvetter och Mölnlycke centrum. Fr om med mitten av januari kostar p-skivan 20 kronor.

Kontakt

Lena Johansson, trafikingenjör
031-724 61 67
lena.johansson@harryda.se