Parkeringsskiva i Mölnlycke och Landvetter centrum

Parkeringsskiva

Här är ett exempel på hur skylten kan se ut vid en tvåtimmarsparkering där en p-skiva ska användas.

När du parkerar på 1- och ­2-timmars­parkeringarna i Mölnlycke och Landvetter centrum behöver du en ­parkeringsskiva. Parkeringen är gratis.

Var hämtar jag en p-skiva?

En gratis parkeringsskiva finns i kommunhuset i Mölnlycke och på biblioteken i Mölnlycke, Landvetter, Hindås och Rävlanda.

Det finns även en p-skiva (som tål väder och vind) för motorcyklar. Du som kör moped med registrerings­­skylt kan så klart också använda den. Även denna p-skiva är gratis.

Vilka p-skivor kan användas?

Du behöver förstås inte använda kommunens egen p-skiva utan kan använda vilken p-skiva som helst. Idag säljs p-skivor i många större affärer.

Fungerar en handskriven lapp lika bra?

Saknar du en p-skiva går det lika bra att skriva en lapp med ordet ankomst­tid som följs av tiden för ankomsten och lägga lappen väl synlig i fönsterrutan på bilen. Exempel: Ankomsttid 13.30

Hur använder jag p-skivan?

Sätt visaren på närmast kommande hel- eller halvtimme. Skivan ska läggas väl synlig innanför framrutan. Inställningen får inte ändras under pågående parkering. Parkeringsvakterna kan av skivans markering se om bilen stått för länge.

Hur gör jag på en parkering där p-skiva endast behövs en viss tid av dygnet?

På de flesta parkeringar behöver p-skiva användas endast vissa tider på dygnet. Kommer du innan p-skivan ska användas markera du det klock­slag då p-skiva ska börja användas. Om du exempelvis parkerar klockan 7.30 på en plats där p-skiva ska användas från klockan 8 ställer du in skivan på 8.

Behöver även en motorcykel en p-skiva?

En motorcykel som ska parkeras på en parkeringsplats där p-skiva
gäller ska också använda p-skiva. Det finns biljetthållare att köpa till
motorcyklar som gör att ingen kan ta skivan och som står emot regn och rusk. Är p-skivan för stor för hållaren går det bra att skriva en egen lapp. Exempel: Ankomsttid 13.30

Hur gör jag om jag är rörelsehindrad och har parkerings­tillstånd?

Du som har parkeringstillstånd för rörelsehindrad behöver inte använda p-skiva. Detta gäller både på de parkeringsplatser avsedda för rörelse­hindrade och på de vanliga parkeringsplatserna.

Kartor över parkeringar i Mölnlycke och Landvetter där p-skiva ska användas

På de blåmarkerade ytorna ska du använda en p-skiva. Vilka tider på dygnet som p-skivan ska användas visar skyltningen på varje parkering.

Kartbild över ytor där det krävs en p-skiva i Mölnlycke centrum
Kartbild över ytor där det krävs en p-skiva i Landvetter centrum

Varför p-skiva?

Syftet med p-skivan är att minska antalet långtidsparkerade bilar och därmed få till en större rotation på de centrala parkeringar i Mölnlycke och Landvetter.

Kontakt

Lena Johansson, trafikingenjör
031-724 61 00 (kontaktcenter)
lena.johansson@harryda.se