Kontakt
Lyssna

Fyrverkerier – vad gäller?

Nyårsafton, påskafton och även andra helger firas ofta med fyrverkerier. Många ser fram emot dessa festligheter medan det väcker negativa känslor hos andra.
Högtider med fyrverkerier har en hög skadefrekvens. Vilka skyldigheter har du och hur firar du säkert?

illustration av fyrverkeri

I Härryda kommun finns inga särskilda tider inom vilka fyrverkerier får användas men ordningslagen gäller. Pyrotekniska artiklar av typen smällare och bomber med starka ljudeffekter får inte användas inom tätorter.

Förebygg skador

Enligt ordningslagen har du en skyldighet att se till att avfyrandet av fyrverkerier inte innebär risk, skada eller olägenhet för personer eller egendom. Lagen om brandfarliga och explosiva varor säger också att du ska vidta de åtgärder som behövs för att förebygga skador på liv, hälsa, miljö och egendom genom brand eller explosion. Det är förbjudet att både köpa och använda fyrverkerier för personer under 18 år.

Visste du...

att det är lika allvarligt att köpa ut fyrverkerier till personer under 18 år som att köpa ut alkohol?

att det kan krävas tillstånd från polisen om fyrverkerier ska avfyras i ett tättbebyggt område eller i samband med idrottsevenemang?

Ta hänsyn

För att minimera skaderisken för dig och din omgivning så gäller det att du tar hänsyn till väder- och vindförhållanden, att du tänker på skydds­avstånden och har en stabil avfyrningsplattform.

Det är också viktigt att du är nykter när du hanterar pyrotekniska produkter. Om du är onykter och/eller har liten kännedom om produkten och omgivningen så är det alltså enligt ordningslagen förbjudet att skjuta raketer oavsett om det är högtider eller någon en annan tidpunkt. Du får heller inte något tillstånd av polisen i dessa fall, utan då är det ett totalförbud som inträtt.

10 tips för ett säkert fyrverkeri:

  • Läs bruksanvisningarna
  • Rigga fyrverkerirampen i dagsljus.
  • Placera rampen så att pjäserna inte hamnar på oönskade platser. Se till att fyrverkeriet inte kan orsaka skada eller brand.
  • Kontrollera att alla pjäser är oskadade - lämna tillbaka pjäser som inte fungerar.
  • Håll aldrig tända fyrverkeripjäser i handen.
  • Skjut aldrig från balkonger eller liknande.
  • Tänd aldrig om en pjäs som slocknat och luta dig aldrig över en antänd pjäs.
  • Vänta innan du går fram till en slocknad pjäs
  • Att hantera ett fyrverkeri kräver omdöme och precision - alkohol och fyrverkerier går inte ihop
  • Visa hänsyn till omgivningen. Både människor och husdjur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Räddningsverket