Lyssna

Skräpplockardagarna – barnens största aktion mot nedskräpning

Varje vår anordnas kampanjen Skräpplockardagarna – Sveriges största skräpjakt! Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka sin närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen man bor på. I år är 4 037 skräpplockande barn anmälda i Härryda kommun. Var med du också i kampen mot skräpet!

Skräpplockardagarna 2020

Nytt inför 2020 är att kampanjen byter namn från Vi Håller Rent till Skräpplockardagarna igen, så som det hette för några år sen.

Anmälan

Anmälan till 2020 års skräpplockardagar är nu stängd.

Ni som deltar väljer själva när under terminen och i vilket område ni vill plocka skräp.

Landvetter IS pojkar födda -08 och deras familjer under deras skräpplockardag. 33 säckar brännbart och en massa skrot, bland annat tre däck, en bilmotor och en kundvagn blev resultatet. Foto: Magnus Lovell

Skräpplockarmaterial

Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar har fått ta del av Håll Sverige Rent kostnadsfria skräpplockarmaterial i form av skräppåsar samt pedagogiska loppor som barnen kan leka med.

Om din förskola/skola (även företag, privatpersoner och övriga föreningar) inte har anmält sig är ni självklart välkomna att delta i kampanjen ändå. Ni kan använda valfria soppåsar eller sopsäckar, alternativt köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop.
Håll Sverige Rents webshoplänk till annan webbplats

Skräpet som plockas

Ni tar själva hand om det skräp som ni samlar in. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast vid en återvinnings­station och lämna övrigt på kommunens återvinningscentral.
Bra att tänka på när du plockar skräp med barnlänk till annan webbplats
Öppettider Bråta och Råssa återvinningscentraler

Pedagogiskt material för skolor och förskolor

Det finns många sätt att arbeta pedagogiskt både innan, under och efter skräpplockningen. Inför Skräpplockardagarna kommer det finnas kostnadsfritt material om nedskräpning och återvinning. Materialet finns tillgängligt på Håll Sverige rents hemsida från och med den 6 februari.
Pedagogiskt material inför Skräpplockardagarnalänk till annan webbplats

Skrappen

Ladda ner skräpplockarappen Skrappen så att ni kan registrera och ha koll på hur mycket ni skräpplockar. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.
Mer information om Skrappenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Sophia Fredriksson, samordnare
031-724 63 08
sophia.fredriksson@harryda.se

Mark och Anläggningar, Solsten
031-724 89 86