En viktig del i kommunens hållbarhetsarbete är att öka möjligheten att kunna resa på ett hållbart sätt. Hållbart resande - mobilitet - är en del av målen för Agenda 2030.
Kommunens mest övergripande planeringsverktyg är översiktsplanen.
Arbetet med hållbart resande (hållbar mobilitet) genomsyrar planeringsprocessens alla skeden - från översiktsplan, stadsbyggnadsstudier, planprogram till detaljplaner.
Just nu pågår arbetet med att ta fram ett förslag till ny översiktsplan för Härryda kommun. Översiktsplanen är ett verktyg för att uppnå kommunens vision.
Parallellt med översiktsplanen pågår arbetet med att ta fram en trafikstrategi för Härryda kommun. Trafikstrategin tydliggör hur trafik och resande (mobilitet) i samverkan med bebyggelseplaneringen ska bidra till en hållbar utveckling. Strategin är också ett verktyg för att samla trafik- och mobilitetsfrågorna under ett paraply.
Ett arbete pågår med att ta fram en parkeringsstrategi med tillhörande parkeringsnorm för Härryda kommun.
I parkeringsstrategin formuleras principer för hur kommunen planerar parkering som ska bidra till en hållbar utveckling, god tillgänglighet, effektiv markanvändning och attraktiv stadsmiljö.
Parkeringsnormen beskriver antaganden och förutsättning som är utgångspunkten vid dimensioneringen av parkering i samband med ny- och ombyggnation av bostäder och verksamheter.
En politisk arbetsgrupp är tillsatt för att medverka i processen.
Inom ramarna för stadsbyggnadsstudierna för både Mölnlycke och Landvetter centrum har kommunen tagit fram trafik- och mobilitetsplaner. Syftet har varit att tydliggöra hur trafiken, mobiliteten och parkeringarna kan bidra till ett stadsmässigt och attraktivt centrum med utgångspunkt i människans behov och med sikte på en hållbar utveckling.
Trafikverksamheten
031-724 61 00 (kontaktcenter)
trafik@harryda.se