Till innehållet

Reflexer, lampor

Vi tror att vi syns där vi går och cyklar längs vägen, men för bilar är vi svåra att upptäcka. Därför är det viktigt att både barn och vuxna bär reflex under den mörka årstiden. Genom att använda reflex kan både du och dina medtrafikanter bidra till att öka säkerheten i trafiken.

En person som antingen bär reflex, ljusa kläder eller mörka kläder och vilken skillnad det gör hur mycket eller lite man syns i mörkret.Förstora bilden

En bilförare upptäcker normalt en fotgängare på 20-30 meters avstånd. Med reflex upptäcks man redan från 125 meter. Klicka på bilden för att se den i större format.

Billig livförsäkring – med rätt reflex

Risken att råka ut för en olycka i mörker är tre gånger så stor som i dagsljus. Reflexen är en billig livförsäkring om du använder rätt reflexer. En bra reflex måste ha tillräcklig reflektionsförmåga. Reflexer är färskvara. Tänk på att byta ut dina reflexer efter ett par år.

Det finns tyvärr reflexer som inte fungerar av andra orsaker. Vissa reflekterar inte alls utan skapar bara en falsk känsla av trygghet hos den som använder dem. Det enklaste sättet att kontrollera om du köper rätt reflex är att fråga säljaren om den är godkänd enligt SIS (Standardiseringen i ­Sverige). Då kan du vara säker på att den fungerar.

... som används på rätt sätt

Använd reflexväst, reflexsele eller reflexer på rörliga delar exempelvis i knähöjd eller runt fotleder för att bäst fånga in ljuset från bilarna. Häng reflexen så att den syns från båda håll. Alternativt använd två som du placerar på varsin sida om dig.

Även sällskapsdjur kan behöva reflexer. Du kan behöva komplettera reflexerna med en ficklampa om du går på en väg med tung trafik. Reflexer behövs även i städer och tätorter där det finns gatubelysning.

Cykelbelysning i mörker

Under vinterhalvåret är det mörkt ute, då är det viktigt att exempelvis din cykel är utrustad med godkänd belysning och reflexer, vilket lagen kräver.

Fram på cykeln

  • Fast vitt eller gult ljus, som inte bländar dem som kör i motsatt riktning. Rikta cykellampan nedåt.
  • Vit reflex 

Bak på cykeln

  • Fast eller blinkande rött ljus
  • Röd reflex

På sidan av cykeln

  • Vit eller orange reflex 

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-12-04