Till innehållet

Reflexer

Vi tror att vi syns där vi går och cyklar längs vägen, men för bilar är vi svåra att upptäcka. Därför är det viktigt att både barn och vuxna bär reflex under den mörka årstiden. Genom att använda reflex kan både du och dina medtrafikanter bidra till att öka säkerheten i trafiken.

En person som antingen bär reflex, ljusa kläder eller mörka kläder och vilken skillnad det gör hur mycket eller lite man syns i mörkret.

Klicka på bilden för att se den i större format.

Syns du?

Risken att råka ut för en olycka i mörker är tre gånger så stor som i dagsljus. En bilförare upptäcker normalt en fotgängare på 20-30 meters avstånd. Med reflex upptäcks man redan från 125 meter.

Billig livförsäkring – med rätt reflex

Reflexen är en billig livförsäkring förutsatt att du använder rätt reflexer. En bra reflex måste ha tillräcklig reflektionsförmåga. Det finns tyvärr reflexer som inte fungerar. Vissa reflekterar inte alls utan skapar bara en falsk känsla av trygghet hos den som använder dem.

Det enklaste sättet att kontrollera om du köper rätt reflex är att fråga säljaren om den är godkänd enligt SIS (Standardiseringen i ­Sverige). Om den är det, kan du vara säker på att den fungerar.

Tänk på att byta ut dina reflexer efter ett par år. Reflexer är färskvara.

... som används på rätt sätt

Reflexer ska fästas lågt, helst i knähöjd, för att bäst fånga in ljuset från bilarna. Häng reflexen så att den syns från båda håll. Alternativt använd två som du placerar på varsin sida om dig.

Kontakt

Trafikverksamheten

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2022-09-05