Till innehållet

Moped

Under sommarhalvåret är det många ungdomar som luftar sina mopeder. Men använder ditt barn hjälm? Vet han eller hon vad som gäller i trafiken och följer det?

Olyckorna har ökat de senaste åren och 15-17 åringarna ligger värst till, enligt Trafikverkets olycksstatistik. Inte sällan saknar förare och passagerare hjälm och förutom att man riskerar allvarliga olyckor riskerar man också dryga böter, från 1 500 kronor och uppåt.

Fortkörning är ett annat problem. En trimmad moped kan gå i 80 km/h. Kör man för fort eller skjutsar passagerare (om mopeden inte är byggd för det) riskerar man både dagsböter och att få vänta på sitt körkortstillstånd. Fortkörningsböterna börjar vid 2000 kronor. Provkör själv mopeden så ser du om den går fortare än lagstadgade 25 km/h respektive 45 km/h för EU-mopeder.

Moped klass II

Moped klass II är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul, som är konstruerat för en hastighet på högst 25 km/timmen och vars effekt inte överskrider 1 kilowatt.

  • Definitionen av moped klass II beror på hur fort den går att köra och vilken effekt dess motor har. Går den fortare än 25 km/timmen eller har en högre motoreffekt än 1 kW är den att anse som en moped klass I.
  • En moped klass II ska inte registreras, den saknar därför registreringsskylt. Mopeden är antingen typgodkänd enligt EU-gemensamma regler eller har godkänts vid en mopedbesiktning.
  • Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel. Du ska därför köra din tvåhjuliga moped klass II på cykelbanan.

Moped klass I

Moped klass I är ett motorfordon på två, tre eller fyra hjul och som är konstruerat för en hastighet på högst 45 km/timmen.

  • Definitionen av moped klass I beror på antalet hjul och vilken sorts motor som mopeden är rustad med.
  • Moped klass I ska vara registrerad och ha registreringsskylt monterad baktill på fordonet och vara trafikförsäkrad för att få köras. Moped klass I får inte framföras på cykelbana.
  • För att köra moped klass I ska du ha fyllt 15 år och ha körkort klass AM.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-12-04