Till innehållet

Enkelt avhjälpta hinder – anpassning av befintlig miljö

Idag finns det en lag som ställer krav på att publika lokaler och befintliga allmänna platser ska anpassas så att de är tillgängliga för personer som har nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Det är lokaler dit allmänheten har tillträde, till exempel receptioner, butiker, restauranger och teatrar samt platser som gator, vägar, torg och parker. Reglerna i sin helhet finns i Boverkets föreskrifter, HIN.

Vem ska åtgärda ett hinder?

I de flesta fall är det fastighetsägaren som ska åtgärda hindret, men det kan också vara en verksamhetsutövare som hyr en lokal. Vem som är ansvarig avgörs av vem som rättsligt råder över hindret och att det åtgärdas.

Hur fungerar reglerna?

Reglerna gäller retroaktivt. Det innebär att en publik lokal måste uppfylla dagens krav på tillgänglighet och användbarhet.

Kommunen har ansvar för tillsyn och ska se till att reglerna om enkelt avhjälpta hinder följs.

Exempel på åtgärdade hinder kan vara att:

  • skapa viloplatser genom att placera ut fler bänkar
  • kontrastmarkera stolpar och annan utrustning i gångbana till hjälp för personer med synnedsättning
  • utjämna en del av trottoarkanten vid gångpassager/övergångsställen för att underlätta för personer med rollator, rullstol eller barnvagn
  • sätta upp räcken i trappor och ramper
  • sätta upp kontrastmarkering i början och slutet av trappor.

Kommunens arbete

I Härryda kommun pågår det ett kontinuerligt arbete med att undanröja enkelt avhjälpta hinder. Detta gör vi för att människor med olika funktions­nedsättningar, men även barnfamiljer och äldre, ska kunna vara delaktiga i samhällslivet.

Nedan följer några exempel på utförda åtgärder, i form av bild före och efter åtgärd.

Bilden visar Skolvägen innan kantstenen har tagits bort och asfalten jämnats ut.
Bilden visar Skolvägen där kantstenen tagits bort och asfalten jämnats ut för att underlätta framkomligheten för personer med rollator, rullstol eller barnvagn.

På Skolvägen har kantstenen tagits bort och asfalten har jämnats ut för att underlätta framkomligheten för personer med rollator, rullstol eller barnvagn.

Bilden visar Biblioteksgatan innan svarta pollare har markerats med kontrastmarkering
Bilden visar Biblioteksgatan att svarta pollare markerats med kontrastmarkering i form av vita reflexremsor för ökad synbarhet.

På Biblioteksgatan har svarta pollare markerats med kontrastmarkering i form av vita reflexremsor för ökad synbarhet.

Bilden visar Skolvägen innan ensidigt trappräcke bytts ut mot dubbelsidigt och trappan försetts med kontrastmarkering på översta samt nedersta trappsteget.
Bilden visar Skolvägen och att ett ensidigt trappräcke bytts ut mot dubbelsidigt. Trappan har även försetts med kontrastmarkering på översta samt nedersta trappsteget för ökad synbarhet.

På Skolvägen har även ensidigt trappräcke bytts ut mot dubbelsidigt. Trappan har även försetts med kontrastmarkering på översta samt nedersta trappsteget för ökad synbarhet.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-12-04