Till innehållet

Skräpplockardagarna

Varje vår anordnas kampanjen Skräpplockardagarna – Sveriges största skräpjakt! Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka sin närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen man bor på.

Barn som visar upplockat skräp

Anmälan

Anmälan till Skräpplockardagarna 2024 är öppen under perioden 1 mars-31 maj.
Anmälan till Skräpplockardagarna 2024 Länk till annan webbplats.

Vem kan göra en anmälan?

Rektorer eller enskilda lärare/pedagoger för förskolor, grundskolor, gymnasieskolor samt barn- och ungdomsföreningar kan anmäla sina verksamheter till Skräpplockardagarna. Prata ihop er i verksamheten om vem som ska anmäla er, så att ni inte dubbelanmäler er.

Ni som deltar väljer själva när under terminen och i vilket område ni vill plocka skräp.

Deltagare och syfte

Förra året var det 3 701 anmälda skräpplockarhjältar i Härryda kommun. Fantastiskt! Syftet med skräpplockardagarna är inte att städa upp de vuxnas skräp, utan att lära barn om nedskräpning, avfall, återvinning, hållbar utveckling och att på lång sikt förändra beteenden. Våra barn förtjänar en framtid utan skräp.

Skräpplockarmaterial

Handskar

Har ni kvar handskar från tidigare år som ni kan tvätta och använda igen under årets skräpplockning? Kanon! Om inte, så tillhandahåller Härryda kommun gratis handskar till alla skräpplockande barn om er verksamhet gör en beställning senast den 10 mars.
Beställ handskar genom att maila sophia.fredriksson@harryda.se

Kommunen kör ut beställda handskar till verksamheterna måndag den 8 april.

Påsar

Håll Sverige Rent skickar inte ut några påsar till förskolor, skolor och föreningar. Alla deltagare i Skräpplockardagarna uppmanas därför att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten.

Skräpet som plockas

Ni tar själva hand om det skräp som ni samlar in. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast vid en återvinnings­station och lämna övrigt på kommunens återvinningscentral.

Om ni hittar skrymmande och svårplockade saker får ni gärna höra av er till driftenheten Mark och Anläggningar för hjälp med upphämtning.

Pedagogiskt material för skolor och förskolor

Det finns många sätt att arbeta pedagogiskt både innan, under och efter skräpplockningen. Här nedan fyller vi på allt eftersom med Skräpplockardagarnas kostnadsfria material om nedskräpning och återvinning.
Skräplabbet - kunskapslabb om nedskräpning Länk till annan webbplats.
Material för förskolan Länk till annan webbplats.
Material för grundskolan Länk till annan webbplats.

Mark och anläggningar, Solsten

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-03-12