Lyssna

Stödlinje för äldre och andra riskgrupper

Härryda kommuns stödlinje vänder sig till dig som är äldre eller tillhör någon av riskgrupperna för covid-19. Stödlinjen erbjuder samtal för att lindra oro och ensamhet, men också vägledning i hur du på ett tryggt sätt kan vistas ute i samhället och göra dina ärenden. Servicen vänder sig till dig som saknar familj, grannar och vänner som kan hjälpa till.

Stöd i att uträtta ärenden

  • Har du tillgång till dator/surfplatta och vill lära dig att beställa mat- och/eller apoteksvaror via nätet för hemleverans? På ”träffarna” i Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Hällingsjö och Rävlanda anordnar vi personliga ”lektioner” i hur detta går till. Att beställa via nätet är en smidig lösning som gör att du kan utföra dina ärenden när det passar dig. Välkommen att kontakta stödlinjen för mer information.
  • Stödlinjen har god kunskap om när och hur du tryggt kan besöka våra lokala matbutiker och apotek. Vi har koll på under vilka tider det är färre besökare och kan ge råd och tips om vad du bör tänka på för att känna dig trygg under ditt butiksbesök. Välkommen att kontakta stödlinjen för mer information.
  • Har du ett akut behov, som till exempel brådskande hämtning av medicin, så försöker vi hjälpa dig så snart vi kan.

Samtalsstöd

  • För dig som känner dig ensam, orolig eller nedstämd erbjuder stödlinjen samtalsstöd. Vi kan också ge stöd och vägledning om du känner dig orolig för att vistas ute i samhället.

Välkommen att höra av dig till stödlinjen

Stödlinjens telefonnummer är 031-724 88 99
Telefontider: helgfri måndag–fredag klockan 8–10. Ringer du annan tid kan du tala in ett meddelande som hälsofrämjande enheten lyssnar av.

Du kan också fylla i ett formulär längt ned på sistan.

Stödlinjens insatser utförs och samordnas av Hälsofrämjande enheten.

Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

Den 22 oktober beslutade myndigheten att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Anledningen är bland annat att vissa grupper drabbats av en sämre psykiskt hälsa.

Folhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer för personer som är 70 år och äldre.länk till annan webbplats

Folkhälsomyndighetens betonar att det är viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden – som nu alla personer omfattas av och som bland annat innebär att:

  • hålla avstånd
  • vara noga med handhygien
  • stanna hemma om man känner sig minsta krasslig
  • undvika ställen och sammanhang där många personer vistas, till exempel kollektivtrafik och kalas.

Information på Folkhälsmyndigheten: Skydda dig och andra från smittspridning länk till annan webbplats

Förändring av stödlinjens upplägg

Stödlinjen är en uppskattad service som vi under hösten ändrar inriktning på. Härryda kommun följer myndigheternas rekommendationer, vilket innebär att vi sedan i slutet av sommaren försiktigt öppnat upp våra verksamheter och aktiviteter igen. Denna positiva förändring innebär i sin tur att vi anpassar stödlinjen till mer ”hjälp till självhjälp”.

Stödlinjen startades i början av april med anledning av coronapandemin. För äldre och personer i riskgrupp – som saknar familj, grannar och vänner som kan hjälpa dem – har stödlinjen varit behjälplig med bland annat handling av matvaror och hämtning av mediciner.

*=obligatoriskt svar
Vill du få en kopia på din ansökan måste du lämna din e-postadress.Hur vill du helst att vi kontaktar dig?
Hur vill du helst att vi kontaktar dig?


Bekräftelse på förfrågan

Om du uppgett en e-postadress skickas en kopia på din förfrågan till denna adress.

Kontakt

Stödlinjen: 031-724 88 99
Telefontider: helgfri måndag–fredag klockan 8–10. Ringer du annan tid kan du tala in ett meddelande som hälsofrämjande enheten lyssnar av.