Våld och hot i nära relation
Psykiskt våld kan handla om hot, tvång, trakasserier, glåpord och förlöjliganden. Det kan också vara att utsättas för kontroll, social isolering och begränsningar i olika avseenden.
Fysiskt våld kan bestå av knuffar, örfilar, knytnävslag, sparkar, stryptag eller slag med tillhyggen. Att bli fasthållen, skakad, biten eller riven räknas också som fysiskt våld.
Sexuellt våld kan innebära olika former av sexuellt påtvingade handlingar som sex utan samtycke, övergrepp via internet, att tvingas se på pornografi och sexuella trakasserier.
Latent våld kan innebära att leva med en ständig rädsla eller oro för våld. Våldet kan vara ilska eller aggressivitet, som visar sig i våldsutövarens kroppshållning och kroppsuttryck, och som upplevs som hot.
Försummelse kan exempelvis vara att inte få den hjälp med mat, medicin, eller hygien som en behöver. Det kan också handla om att förvägras hjälp, till exempel med att komma ur sängen eller får för lite, för mycket eller felaktig medicin.
Materiellt våld kan innebära förstörelse eller stöld av ens personliga tillhörigheter, bohag, värdesaker med mera.
Ekonomiskt våld kan uttryckas genom ekonomiska hot, begränsningar och kontroll av gemensamma ekonomiska tillgångar eller genom att tvinga någon att utföra ekonomisk brottslighet. Våldet kan också uttryckas genom att bli hindrad från att arbeta.
Våld mot husdjur kan vara att hota om att skada eller faktiskt skada ens husdjur, vilket kan innebära ett indirekt hot mot den våldsutsatta.
Digitalt våld är ett begrepp som oftast används för att beskriva exempelvis övervakning av aktiviteter och kontakter i sociala medier, spridning av privata/sexuella bilder eller kontroll av var den våldsutsatta befinner sig. Det kan också handla om att den som utöver våldet skickar hotfulla meddelanden.
Med närstående menas en person som den utsatta har eller haft en nära och förtroendefull relation till. Den eller de som utövar våldet kan vara en partner, föräldrar, syskon, vuxna barn, barnbarn eller andra släktingar.
- Våga se och våga fråga samt tro på det du får höra.
- Anmäl till polisen. Länk till annan webbplats. Våld i nära relationer är brottsligt och faller under allmänt åtal.
- Gör en orosanmälan till socialtjänsten. En orosanmälan kan göras både muntligt och skriftligt, via e-tjänst och du kan vara anonym.
Ring kontaktcenter 031-724 61 00 som kopplar dig till rätt enhet eller mejla socialtjansten@harryda.se. När socialtjänsten tar emot en orosanmälan kontaktar vi personen som orosanmälan gäller och utreder om personen vill ansöka om hjälp. Om personen inte vill det avslutas hanteringen av orosanmälan.
Misstanke om barn som far illa, orosanmälan.
E-tjänst, orosanmälan vid misstanke om barn som far illa Länk till annan webbplats. - Erbjud personen att kontakta dig och om det är möjligt och läget är akut, erbjud boende.
- Hjälp personen att kontakta till exempel socialtjänst, polis, sjukvård och kvinnojour.
Hit kan du vända dig
Socialtjänsten
Hos socialtjänsten kan du få information, råd och stödsamtal. Vid en akut situation kan du få hjälp till skyddat boende. Barn som utsatts eller upplevt våld erbjuds hjälp.
Du når relationsvåldsteamet via kontaktcenter 031-724 61 00. Efter kontorstid kan du vända dig till Socialjouren för akut hjälp på kvällar, nätter och helger 031-365 87 00.
Om du känner igen dig i beskrivningen under plusboxen Vad räknas som våld ovan, men inte vet hur du ska gå till väga, vart du ska ta vägen eller hur du ska kunna lämna din relation? Då kan det vara bra att få prata med någon om din situation och sortera i alla känslor som ofta uppstår. Tillsammans med en socialsekreterare kan ni gå igenom din situation och ditt hjälpbehov, men också göra en risk- och skyddsbedömning. Du kan exempelvis få hjälp med skyddat boende, stöd i de kontakter du behöver ta och få information om övriga verksamheter dit du kan vända dig.
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsätts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Den har öppet dygnet runt och du ringer gratis oavsett var du bor i Sverige. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats.
Kvinnofridslinjens telefon: 020–50 50 50
Kvinnojouren Frideborg Mölndal-Härryda
Kvinnojouren Frideborg Mölndal-Härryda är en samtalsmottagning för våldsutsatta kvinnor och barn.
Kvinnojouren Frideborg Mölndal-Härryda Länk till annan webbplats.
Kvinnojouren Frideborgs telefon: 031-27 10 89
Polis
Om du är utsatt för våld kan du vända dig till polisen för att göra en polisanmälan.
Information om brott i nära relationer och hur du gör en polisanmälan. Länk till annan webbplats.
Du kan också ringa 114 14. Vid akut situation ring alltid 112.
Sjukvård
Du kan vända dig till din vårdcentral för rådgivning, stöd och behandling. Är inte vårdcentralen öppen, kontakta akutmottagningen.
Du kan också ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177.
Brottsofferjour
Till Brottsofferjouren kan du som är utsatt för brott, anhörig eller vittne vända dig för att få stöd. Brottsofferjouren hjälper dig att få kontakt med rätt personer och stöttar dig i praktiska saker som att reda ut vilka möjligheter till ersättning som finns, hur du överprövar en nedlagd polisutredning och med mera.
Brottsofferjouren Storgöteborg Länk till annan webbplats.
Stöd vid våldtäkt eller andra sexuella övergrepp
Webbplatsen Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet.
Storasyster Länk till annan webbplats.
Relationsvåldshandläggare
Kontaktcenter