Till innehållet

Missbruk och beroende

Du som har missbruks- eller beroendeproblem, psykisk funktionsnedsättning eller samsjuklighet kan få stöd och hjälp. Även du som är anhörig kan få stöd.

Ledsen kvinna vid soffa

Foto: Yurii Yarema, Mostphotos

Socialtjänstens vuxenenhet arbetar med att utreda, stödja, hjälpa och ge god service till vuxna i kommunen som har missbruks- eller beroendeproblem, psykisk funktionsnedsättning eller samsjuklighet och även deras anhöriga. Hjälpen kan vara samtalsstöd, vård och behandling eller annat stöd. Vårt mål är att erbjuda hjälp frivilligt men ibland kan det också vara nödvändigt med tvångsvård.
Vi vänder oss till dig som är 18 år och uppåt. Behöver du stöd och hjälp, har frågor om till exempel alkoholvanor eller drogproblem är du välkommen att kontakta oss.

"Pontus hus" - en knutpunkt för stöd

Utifrån det stöd du blir beviljad utformar vi insatsen tillsammans efter dina behov. Förutom samtalsstöd erbjuds till exempel nykterhets- och drogkontroller, vård på behandlingshem, öppenvård i form av att förebygga återfall, frukostverksamhet, stöd och tillsyn i vardagen samt boendestöd. Stödet ges av socialsekreterare som arbetar i kommunhuset och av behandlingspedagog eller behandlingsassistenter som arbetar i "Pontus hus" - det vita huset med de röda små stugorna, beläget vid Solstensrondellen i Mölnlycke.

I vissa fall bedöms så kallad tvångsvård enligt Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) vara det enda sättet att bryta en persons destruktiva missbruk. Behov av vård enligt LVM utreds av socialsekreterare och beslutas av förvaltningsrätten.
Lagtext LVM Länk till annan webbplats.

Hjälp på nätet

Kontakt

Vuxenenheten, socialsekreterare

Telefontider

  • Måndag, tisdag, onsdag och fredag 8.30-9.30
  • Torsdag 15-16

Vuxenenheten, Pontus hus

Klockarns väg 12, Mölnlycke Länk till annan webbplats.

Provtagnings- och öppettider Pontus hus:

  • Måndag 8.30-9.15
  • Onsdag 8.30-9.15
  • Fredag 8.30-9.15

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-02-27