Till innehållet

Personlig assistans

Du som har en stor funktionsnedsättning och omfattande behov av stöd och hjälp i din vardag kan ha rätt till personlig assistans.

En personlig assistent är en person som hjälper dig med det som du behöver. Det kan innebära bland annat hjälp med personlig hygien, måltider, av- och påklädning, kommunikation och förflyttning. Du kan också få hjälp med hushållssysslor och att göra saker utanför ditt hem såsom exempelvis att handla och göra fritidsaktiviteter. Målet är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

Ansökan

Du kan ansöka om personlig assistans antingen från kommunen eller Försäkringskassan. Om dina grundläggande behov överstiger 20 timmar per vecka är det Försäkringskassan som fattar beslut. Med grundläggande behov menas hjälp med att andas, sköta personlig hygien, äta, klä av och på sig samt kommunikation med andra.
Försäkringskassan Länk till annan webbplats.

Om du beviljas personlig assistans

Om du beviljas insatsen gäller ditt beslut ett visst antal timmar per vecka. Det är beslutet från din LSS-handläggare som styr vad du kan få hjälp med, både hur mycket personlig assistans du kan få och vad dina assistenter ska hjälpa dig med.

Du som har beviljats personlig assistans får tillsammans med dina assistenter planera hur hjälpen ska ordnas.

Du kan du välja om du vill anlita Härryda kommun eller ett privat assistansföretag. Du kan också anställa dina assistenter själv.

Kontakt

Ann-Louise (Titti) Olsson, enhetschef

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2022-09-16