Till innehållet

Personlig assistans

Du som har en stor funktionsnedsättning och omfattande behov av stöd och hjälp i din vardag kan ha rätt till personlig assistans.

En personlig assistent är en person som hjälper dig med det du behöver i vardagen. För att få personlig assistans ska du behöva hjälp med grundläggande behov. De är andning, personlig hygien, att äta och dricka, av- och påklädning, kommunikation med andra, att förebygga skada vid psykisk funktionsnedsättning samt medicinskt stöd som behövs löpande under dygnet. Du kan också få hjälp med exempelvis förflyttningar, hushållssysslor och fritidsaktiviteter. Målet är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

För att få personlig assistans ska du vara under 66 år.

Ansökan och utredning

Du kan ansöka om personlig assistans antingen från kommunen eller Försäkringskassan. Om dina grundläggande behov överstiger 20 timmar per vecka är det Försäkringskassan som fattar beslut. Med grundläggande behov menas hjälp med att andas, sköta personlig hygien, äta, klä av och på sig samt kommunikation med andra.
Försäkringskassan Länk till annan webbplats.

Om du beviljas personlig assistans

Om du beviljas insatsen gäller ditt beslut ett visst antal timmar per vecka. Det är beslutet från din LSS-handläggare som styr vad du kan få hjälp med, både hur mycket personlig assistans du kan få och vad dina assistenter ska hjälpa dig med.

Du som har beviljats personlig assistans får tillsammans med dina assistenter planera hur hjälpen ska ordnas.

Du kan du välja om du vill anlita Härryda kommun eller ett privat assistansföretag. Du kan också anställa dina assistenter själv.

Kontakt

Ann-Louise (Titti) Olsson, enhetschef

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-08-24