Till innehållet

Ledsagarservice

Du som har en funktionsnedsättning och har svårt att komma ut kan få ledsagning. Med stöd från ledsagare kan du till exempel delta i fritidsaktiviteter, promenera eller besöka vänner.

Din ledsagare möter upp dig hemma, följer med dig till den plats som ni har bestämt och följer dig sedan hem igen. Om du behöver stöd under aktiviteten hjälper din ledsagare dig. Det kan vara att ta sig fram, äta, gå på toaletten eller prata med andra.

Din ledsagare får inte köra dig någonstans med bil. Om du inte kan åka buss eller spårvagn kan du ansöka om färdtjänst.
Färdtjänst

Västtrafiks ledsagning

Om du bara behöver hjälp när du ska byta buss, spårvagn eller tåg erbjuder Västtrafik ledsagning.
Västtrafiks ledsagarservice Länk till annan webbplats.

Om ledsagarservice beviljas

Om du beviljas ledsagarservice får du ett beslut om ett visst antal timmar per vecka eller månad. Insatsen kan sedan starta och du får träffa den person som är tilltänkt ledsagare så att båda parter känner sig trygga. Därefter sker ledsagning i möjligaste mån efter dina önskemål.

Det är bra om du i förväg kan planera när du behöver ledsagning. Om du blir sjuk eller ändrar dina planer ska du informera ledsagaren eller samordnaren så snart som möjligt. Du kan inte spara avbokade timmar till något annat tillfälle. Alla som arbetar som ledsagare har tystnadsplikt och måste lämna utdrag ur belastningsregistret.

Kostnad och ansökan

Ledsagarservice enligt LSS kostar ingenting, men du står själv för egna kostnader i samband med resor, aktiviteter och måltider.

Du kan göra en ansökan om stöd via e-tjänst eller blankett. Du kan också kontakta Härryda kommuns LSS-handläggare.
LSS-handläggare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-10-12