Stödfamilj
Att vara stödfamilj enligt LSS innebär att under en längre tid stödja ett barn med funktionsnedsättning. Som stödfamilj fungerar din familj som en extrafamilj som kan ge barnet miljöombyte och föräldrarna avlastning.
Vad innebär det att vara stödfamilj?
Som stödfamilj behöver du inte ha några förkunskaper, men det är en fördel om du har kunskaper om barn med funktionsnedsättning. Du bör vara öppen och nyfiken på människor och vara en stabil, ansvarskännande och trygg person, som vill ge omsorg och tid till andra. Innan du kan få ett uppdrag utreds du.
En vanlig omfattning på ett uppdrag är att barnet kommer cirka en helg per månad till stödfamiljen. Du får för uppdraget både ett arvodes- och en omkostnadsersättning, men det är inga summor du kan försörja dig på.
Under det att du har ett uppdrag finns socialtjänsten som stöd för att du ska kunna utför ditt uppdrag så bra som möjligt. Du omfattas av tystnadsplikt och anmälningsskyldighet före, under och efter du har haft ett uppdrag.
Intresseanmälan
Är du intresserad av att bli stödfamilj är du välkommen att ta kontakt.
Intresseanmälan stödfamilj enligt LSS
Vad innebär lagen om stöd och service (LSS) till vissa funktionshindrade?
LSS är en rättighetslag som ska ge funktionshindrade möjlighet att leva som andra människor.
Stöd och service enligt LSS
Tidrapportera via e-tjänst
Som stödfamilj kan du tidrapportera via e-tjänst. Skicka in din tidrapport innan den 5:e i månaden för att få ersättning den 27:e samma månad.
Lena Sandgren Green, socialsekreterare
Kontaktcenter
Kommunhuset, Råda torg, Mölnlycke Länk till annan webbplats.
Postadress:
Socialtjänsten
Härryda kommun
435 80 Mölnlycke