Till innehållet

Kontaktperson enligt LSS

Personer som har en funktionsnedsättning har ibland få kontakter vid sidan av sina anhöriga. Då kan en kontaktperson fylla en viktig roll - som medmänniska och vän att umgås med.

tjej med down syndrom umgås med kompis

Foto: Ann Roström, Scandinav

Syftet med kontaktpersonen är att bryta isolering och ge möjlighet till aktiviteter och gemenskap. Kontaktpersonen är som en vän, ni gör saker tillsammans som båda tycker är kul. Kontaktpersonen ska också vara en god förebild som kan ge dig råd i vardagliga situationer. Det är viktigt att du och din kontaktperson har en bra relation och känner er trygga med varandra.

Så här går det till

När och var ni träffas och vad ni gör planeras tillsammans. Det kan till exempel handla om att gå på bio, fika eller promenera. Om ni ska åka någonstans kan ni åka buss eller tåg. Det är vanligt att träffas ett par gånger i månaden och ni kan också ha kontakt med varandra däremellan. Din kontaktperson träffar dig på sin fritid och har inget arbetsschema. Precis som andra kompisar så träffas ni när ni båda kan. Om du eller din kontaktperson blir sjuk eller om någon av er ska resa bort så bestämmer ni en ny tid när ni ska träffas. 

Från det att du beviljats kontaktperson kan det ta lite tid. När en kontaktperson finns att erbjuda dig får ni träffas och lära känna varandra.

Kontaktpersonen får ersättning för sitt uppdrag och har tystnadsplikt.
Intresseanmälan om att bli kontaktperson

Kostnad och ansökan

Att ha en kontaktperson kostar ingenting, men om ni gör något som kostar pengar så betalar du din del. Du kan göra en ansökan om stöd via e-tjänst eller blankett. Du kan också kontakta Härryda kommuns socialsekreterare LSS.
Socialsekreterare LSS

Kontakt

Gil Angin, enhetschef

Kontaktcenter

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-04-30