Anhörigstöd
Du som stödjer eller vårdar en person som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning, kan också behöva stöd.
Anhöriga som vill och kan göra insatser på olika sätt till sin närstående har laglig rätt till stöd från kommunen. För en del stödinsatser behövs ett beslut från kommunens omsorgshandläggare, andra kan du få genom anhörigkonsulenterna.
Höstens aktiviteter finns samlat i ett program:
Höstens program 2023 (för utskrift) Pdf, 883.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Stöd från anhörigkonsulenterna
I Härryda kommun finns två anhörigkonsulenter som är inriktade mot olika målgrupper. En arbetar för anhöriga till personer som har en funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa och den andra för anhöriga till personer som är äldre, har en demenssjukdom eller långvarig sjukdom. Anhörigkonsulenterna erbjuder och informerar om olika former av stöd till dig som anhörig samt anordnar aktiviteter utifrån efterfrågan och behov.
Enskilt samtal
Som anhörig kan du behöva prata med någon utomstående om din situation. Anhörigkonsulenterna erbjuder enskilda stödsamtal där du kan få vägledning, men också få bolla dina tankar och funderingar.
Sociala och hälsofrämjande aktiviteter
Om du vill kan du delta i olika former av sociala aktiviteter, exempelvis teaterbesök, resor med mera. Det erbjuds också regelbundna aktiviteter som till exempel vattengymnastik, massage, promenader och må-bra dagar.
Workshop
På tunn is, ur nödvändighet
-en skapande workshop för vuxna och barn från 5 år.
Med hjälp av olika material skapar vi tillsammans scenografi till vår kommande föreställning ”På tunn is, ur nödvändighet”. Samtidigt samtalar vi kring frågor som rör normer om kroppen och föräldraskapet. Med ödmjukhet, allvar, humor och värme möts vi, pysslar och dansar tillsammans. Som en fortsättning på denna workshop spelas föreställningen ”På Tunn Is, ur nödvändighet”.
När: Lördag 14 oktober klockan 12-15, kom när du vill och stanna så länge du vill.
Plats: Lilla salen, Mölnlycke kulturhus
Anmälan: Drop-in, ingen anmälan krävs. För information kontakta Sara Bexon Pölder.
Medarrangör: Kultur Härryda
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Föreställning
På tunn is, ur nödvändighet
Dansaren och koreografen Anna Emilsson och kompositören Xenia Kriisin har skapat ett sceniskt verk om moderskap utanför normen. Tillsammans med dansaren Emilia Wärff hyllar de det vackra i relationen till barnen. Det där som kunde ha varit skevt eller ett hinder men som blivit något enastående vackert. Hur kan relationen till barnet och den egna kroppen hjälpa oss att navigera bland de val vi gör? Vad värmer oss, får oss att le och hur kan barnens ord läka föräldrahjärtat fullt av skuld och otillräcklighet?
När: Torsdag 19 oktober klockan 18-19
Plats: Stora salen, Mölnlycke kulturhus
Anmälan: Förboka din plats på kultur.harryda.se Länk till annan webbplats.
Medarrangör: Kultur Härryda
Cirklar och kurser
Cirkel i demenssjukdomar
Under fem tillfällen kommer du bland annat att få information om olika demenssjukdomar och hur du bemöter en person med kognitiv svikt/demens. Du kommer att få praktiska tips vad du kan tänka på för att på bästa sätt kunna hjälpa den som har en kognitiv svikt. Olika personer från demensteamet medverkar.
När: Tisdag den 26 september, 3 oktober, 10 oktober, 17 oktober, 24 oktober Tid: 17-19.30
Plats: Konferensrummet Hönekullagård, Hönekulla Byväg 4, Mölnlycke Anmälan och frågor: Marie Löwenberg. Begränsat antal platser. Sista anmälningsdag 19 september.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Läsa tillsammans och dela erfarenheter
Välkommen till en avkopplande stund där vi läser texter tillsammans för att dela tankar och reflektioner över livet. Du väljer själv hur delaktig du vill vara. Texterna kan bestå av dikter, noveller eller utdrag ur romaner och är utvalda av en bibliotekarie utifrån teman du som anhörig kan möta i din vardag. Under träffarna använder vi oss av Shared Reading-metoden, det vill säga att vi läser högt tillsammans i ett tryggt rum med pauser för samtal och eftertanke. Tillsammans får vi texten att växa och stärker varandra genom att reflektera och dela erfarenheter. Du behöver inte förbereda dig på något sätt, och det kostar ingenting att vara med. Vi bjuder på fika. Samtalsledare är Annika Hjertström, bibliotekarie, tillsammans med Sara Bexon Pölder, anhörigkonsulent.
När: Fyra tisdagar, 10 oktober, 24 oktober, 7 november och 28 november
Tid: 10.30 – 12
Plats: Biblioteksgatan 23, Mölnlycke
Anmälan och frågor: Sara Bexon Pölder eller Marie Löwenberg. Begränsat antal platser. Sista anmälningsdag 29 september.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Samtal om livet
Vad kan öka vår livskvalitet och motståndskraft när livet prövar oss? Vad är viktigt, vad ger livet mening? I den här samtalsgruppen får du möjlighet att prata om hur du ser på livet och vad som får dig att må bra. Vi kommer att använda oss av samtalskort som har olika teman för att undersöka vad som väcker din motivation och känsla av inspiration. Vi träffas i en mindre grupp och samtalet leds av anhörigkonsulenterna.
När: Fem tillfällen. Gruppen startar när vi har tillräckligt många deltagare.
Tid: 13.30 – 15.30
Plats: Biblioteksgatan 23, Mölnlycke
Intresseanmälan: Sara Bexon Pölder eller Marie Löwenberg. Begränsat antal platser.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Samtalsgrupper
I en samtalsgrupp får du som anhörig möjlighet att möta andra som befinner sig i liknande situation. Vi delar tankar, upplevelser och erfarenheter med varandra. Ett tryggt forum för kunskap och energipåfyllnad. Grupperna leds av en anhörigkonsulent. För att en grupp ska starta behöver det vara minst fem anmälda. Kom gärna med förslag utifrån ett visst tema.
Att vara son eller dotter
Samtalsgrupp för dig som vårdar/hjälper din förälder.
När: Tre måndagar; 2 oktober, 30 oktober 27 november
Tid: 16.30 - 18
Plats: Biblioteksgatan 23 Mölnlycke
Anmälan och frågor: Marie Löwenberg
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Att vara make eller maka
En samtalsgrupp för dig som vårdar eller hjälper din make/maka/sambo.
När: Var tredje vecka måndag, tisdag eller onsdag. Start i slutet av augusti.
Tid: 10 -12
Anmälan och frågor: Marie Löwenberg
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Att vara förälder till barn med NPF
Samtalsgrupp för dig med barn upp till 12 år.
När: Fyra tisdagar varannan vecka. Gruppen startar när vi har tillräckligt många deltagare.
Tid: 17-19
Plats: Biblioteksgatan 23 i Mölnlycke
Intresseanmälan: Sara Bexon Pölder
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Att vara förälder till tonåring med NPF
Samtalsgrupp för dig med barn i ålder ca 12-17 år.
När: Fyra tisdagar; 19 september, 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober
Tid: 17-19
Plats: Biblioteksgatan 23 i Mölnlycke
Anmälan och frågor: Sara Bexon Pölder
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Att vara förälder till barn med intellektuell funktionsnedsättning
Det är ofta utmanande att som förälder till ett barn med funktionsnedsättning få vardagen att gå ihop, att orka med extra krav och förväntningar, att förklara för andra, att orka praktiskt och att hinna med övriga familjen. I den här samtalsgruppen får du tillsammans med andra i liknande situation utbyta tankar och erfarenheter om hur det är att vara förälder till barn med intellektuell funktionsnedsättning. Innehållet kan variera utifrån gruppens frågor och behov. När: Fyra onsdagar 27 september, 11 oktober, 25 oktober och 8 november
Tid: 17-19
Plats: Meddelas senare
Anmälan och frågor: Sara Bexon Pölder. Begränsat antal platser.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Att stå nära någon som mår dåligt
En samtalsgrupp för dig som är anhörig till en vuxen person med psykisk ohälsa och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning Genom att prata om våra upplevelser och erfarenheter kan vi hjälpa varandra att se saker i nytt ljus. Och i ett nytt ljus kanske vi orkar och vågar ta nya steg och se att det faktiskt bär vidare. Förhoppningsvis kan den här gruppen få vara en plats för sådana samtal och där alla känslor är okej att känna.
När: Fyra tisdagar varannan vecka. Gruppen startar när vi har tillräckligt många deltagare.
Tid: 17-19
Plats: Biblioteksgatan 23, Mölnlycke
Intresseanmälan: Sara Bexon Pölder.Begränsat antal platser.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Föreläsningar
Nationella anhörigdagen
Nationella anhörigdagen den 6 oktober instiftades 2005 på initiativ av Anhörigas riksförbund för att uppmärksamma anhörigas livssituation och viktiga roll. I samband med dagen erbjuder vi en digital föreläsning som handlar om hur ditt mående kan påverkas av anhörigsituationen.
Det utmanande anhörigskapet
En digital föreläsning om stresshantering och hur man undviker att drabbas av utmattning. Fokus i denna digitala föreläsning ligger på att förstå sin egen stress, vikten av egen återhämtning, riskfaktorer i utmattningssyndrom och hur medberoendeskap kan hanteras. Du får kunskap och konkreta råd om hur du hanterar din livssituation och hittar en balans i ditt anhörigskap.
Bella Stensnäs är psykolog och utbildare inom specialistvård för utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa. Att ha en nära relation med någon som har fysiska eller psykiska utmaningar, och den livssituation det leder till, kan utmatta anhöriga.
När: Torsdag 5 oktober klockan 18-20, digitalt via Teamslänk
Anmälan och frågor: Sara Bexon Pölder eller Marie Löwenberg. Sista anmälningsdag 4 oktober.
Medarrangör: Anhörigstödet i Mölndal, Partille och Lerum
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Fika och föreläsning
Vill du se föreläsningen ”Det utmanande anhörigskapet” tillsammans med andra anhöriga och oss anhörigkonsulenter är du varmt välkommen till våra lokaler i Mölnlycke. Vi bjuder på smörgåstårta innan föreläsningen börjar. Det går också bra att enbart komma och fika.
När: Torsdag 5 oktober kockan 16.30-18, Biblioteksgatan 23 i Mölnlycke
Anmälan och frågor: Sara Bexon Pölder eller Marie Löwenberg. Sista anmälningsdag 2 oktober.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Att bli förälder till sin egen mamma
Om att som ung anhörig leva nära Alzheimers sjukdom. Geeta Karlssons mamma var distriktsläkare och drabbades tidigt av Alzheimers sjukdom. Geeta förlorade sin mamma 2015 och nu mer än sju år senare kan hon se tillbaka på den tunga sjukdomstiden med större perspektiv. Hör Geeta berätta om hur det var att leva nära sjukdomen och hur hon hanterade att se sin mamma långsamt försvinna. Hon berättar också om hur värdefullt det var för henne att delta på läger för unga anhöriga för att träffa andra i samma situation och få nya kontakter och stöd. Idag är Geeta en av Fight Dementias ambassadörer som alla har något gemensamt – en närstående som har drabbats av en demenssjukdom. De har också en annan sak gemensamt, de vill berätta om livet som ung anhörig och hjälpa andra i samma situation.
När: Tisdag den 19 september
Tid: 18-19.30
Plats: Mölnlycke kulturhus, Lilla salen
Anmälan och frågor: Marie Löwenberg. Begränsat antal platser. Sista anmälningsdag 18 september.
Medarrangör: Demensföreningen Mölndal-Härryda, Studieförbundet vuxenskolan
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Digitala föreläsningar
Kommunikation och känslohantering
Hur kan jag förstå och stötta mitt barn i stunder av starka känslor, utan att undvika det som faktiskt är svårt och jobbigt? Att reglera, förstå och sätta ord på sina känslor kan vara svårt för barn och ungdomar med t ex NPF och/eller ångest. Som förälder kan det vara svårt att bemöta och stötta sitt känslostarka barn. Det här är en digital föreläsning som tar upp just detta.
Ebba Almsenius är legitimerad logoped, föreläsare och författare. Hon arbetar med utbildning och handledning för skolpersonal och brinner för att tillgänglighetsanpassa skolmiljön, både språkligt och kommunikativt, för alla elever. Utifrån sina erfarenheter delar hon med sig av kunskaper om hur vi kan tänka och agera när barn uttrycker starka känslor som sorg, ilska, ångest eller oro. Ebba är också mamma till en autistisk 14-åring, en pratglad kille som har haft mycket hjälp av kommunikationsstödjande strategier genom åren, inte minst för att hantera starka känslor. Ebba har setts medverka som expert i UR's programserie Superungar på SVT.
När: Torsdag 26 oktober klockan 18-20, digitalt via Teamslänk.
Anmälan och frågor: Sara Bexon Pölder. Sista anmälningsdag 25 oktober. Meddarrangör: Anhörigstödet i Mölndal, Partille och Lerum
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Det är aldrig för sent
Om närvaro i skolan, samarbete och förståelse. När skolan av någon anledning inte fungerar och barnet/ungdomen har en problematisk frånvaro påverkas hela familjen. Här får vi ta del av en föreläsning med Jakob Jensen, leg. psykolog som bland annat berör:
- frånvaro- och närvarobeteenden och vilka tidiga tecken man som vuxen kan uppmärksamma
- vad skolan är skyldig att göra vid misstanke om frånvaroproblematik och hur man kan samarbeta med skolans personal och andra aktörer
- hur man som vårdnadshavare kan förhålla sig till oro/stress när ens barn inte vill gå till skolan och vad man som vårdnadshavare kan göra och vad man inte bör göra i situationen.
När: Torsdag 23 nov kl. 18-20, digitalt via Teamslänk
Anmälan och frågor: Sara Bexon Pölder. Sista anmälningsdag 22 november. Medarrangör: Anhörigstödet i Mölndal, Partille och Lerum
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Mötesplatser
Ett annorlunda föräldraskap
För dig som är förälder till barn med Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. En annorlunda och utmanande vardag kräver något extra av NPF-föräldrar. Välkommen till ett öppet café där du möter andra som lever ett liv likt ditt. Träffa någon som förstår och som kan lyssna, peppa, och ge tips. Vad vi pratar om påverkar du. På plats träffar du NPF-föräldrar som är initiativtagare till denna mötesplats. Om intresset finns kan vi samla oss kring något tema/ämne och tillsammans skapa innehåll för träffar i framtiden.
När: Onsdagar varannan vecka med start 30 augusti
Tid: 18- 20
Plats: Biblioteksgatan 23, Mölnlycke
Anmälan: Ingen anmälan krävs. För mer information kontakta Sara Bexon Pölder
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Enastående funkisförälder
För dig som är ensamstående förälder till barn med funktionsvariation Detta är en grupp för dig som vill träffa andra i liknande situation och umgås. Du kan komma själv eller i sällskap med ditt/dina barn. Eva Widek, som jobbar i Råda församling, kommer att finnas med under träffarna. Innehållet är inte styrt utan det är ni deltagare som bestämmer hur träffarna ska se ut.
När: Lördagar ca en gång per månad
Tid: 13.30 - 15.30
Plats: Råda församlingshem, Mölnlycke. Vi är i bottenvåningen. För mer information kontakta Sara Bexon Pölder
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Café
För dig som anhörig och din närstående. En gång i månaden har vi café dit du kan komma för att ta en fika, få en pratstund, träffa andra i liknande situation och någon av anhörigkonsulenterna. Alla anhöriga är välkomna och ta gärna med din närstående. Ingen anmälan krävs.
När: Torsdagar 7 september, 19 oktober, 9 november, 7 december
Tid: 14 – 15.30
Plats: Biblioteksgatan 23, Mölnlycke (Mölnlycketräffen). För mer information kontakta Marie Löwenberg eller Sara Bexon Pölder.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Hälsofrämjande aktiviteter
Dessa aktiviteter riktar sig främst till dig som vårdar eller stödjer en närstående som bor i ordinärt boende.
Yoga
Yoga och meditation hjälper oss att bli lite mer närvarande, mindre stressade, mjukare i kroppen, känna mindre smärta, ger oss bättre sömn, starkare immunförsvar m.m. Listan kan göras lång och det finns idag mycket forskning som visar på alla goda effekter. Vid varje tillfälle har vi en längre djupavslappning samt en kortare meditation. Upplägget är anpassat efter nybörjare. Yogamattor, filtar, stolar, allt som kan tänkas behövas finns på plats.
Lärare är Martina Everding Olsson och Lotta Norin som har många års erfarenhet av att leda yogagrupper.
När: Tio måndagar med start 25 september
Tid: Klockan 16-17.15
Plats: Yoga & Meditation Center, Rådastocksvägen 1, Mölnlycke
Anmälan och frågor: Begränsat antal platser. Marie Löwenberg eller Sara Bexon Pölder.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Mindfulness
Mindfulness hjälper oss att hantera och förebygga stress och ger oss en möjlighet att lära känna oss själva samt att utveckla strategier för att bättre kunna möta känslor och situationer som vi stöter på i våra liv. Genom att utöva mindfulness utvecklar vi förmågor att i större utsträckning kunna styra våra tankar och att bli lite vänligare mot oss själva.
Nedan finns fyra ljudfiler med två olika mindfulnessövningar som du kan göra när det passar dig. Lyssna gärna på introduktionen innan du sätter igång.
Ljudfilerna är gjorda av Kina Nyman som är utbildare och föreläsare inom stress, mindfulness och olika former av yoga.
Mindfulness intro (ljudfil)
Andrum (ljudfil)
Att ge och ta emot medkänsla (ljudfil)
Vattengymnastik
Vattengymnastik är en skonsam och mjuk träningsform som passar alla åldrar. Träningen är effektiv och ger resultat på kondition, styrka, balans och rörlighet utan att belasta leder. Vattnet används som motstånd och den egna kroppen som redskap. Alla tränar efter sin egen förmåga och passen lämpar sig för alla. Var med på en timmas gymnastik i 34° vatten.
När: Tio måndagar med start 18 september
Tid: Klockan 13
Plats: Premiumhälsan, Milstensvägen 2 i Landvetter.
Anmälan och frågor: Begränsat antal platser. Marie Löwenberg eller Sara Bexon Pölder.
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Massage
Massage har en rehabiliterande och förebyggande effekt och de positiva effekterna är många. Massagen utförs av Charlotte Söderström på Liva friskvård i Mölnlycke. Du anmäler dig till någon av oss anhörigkonsulenter för att få din massagebiljett och bokar därefter din tid själv. Det finns ett begränsat antal biljetter.
Anmälan: Marie Löwenberg eller Sara Bexon Pölder
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Fun for Funkis
Active Rehab i Landvetter centrum erbjuder träning för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Träningen anpassas utifrån barnets behov och sker tillsammans med fysioterapeut som har stor kunskap om att möta barn i behov av särskilt stöd. Träningen erbjuds både enskilt och eventuellt i mindre grupp.
För information kontakta: Sara Bexon Pölder
Kontaktuppgifter anhörigstöd
Kontaktformulär
Stöd som kräver biståndsbeslut
Omsorgshandläggare gör bedömningar, utreder behov och fattar beslut gällande följande insatser:
Avlösarsevice och korttidsplats
Du som vårdar en närstående i hemmet kan få avlösning - i syfte att återhämta dig. Den närstående kan under denna tid vistas på korttidsplats eller att någon från hemtjänsten avlöser i hemmet. Ibland kan det passa att bo växelvis hemma och på ett korttidsboende.
Avlösarservice
Korttidsplats
Dagverksamhet
Dagverksamheten erbjuder gemenskap och aktiviteter för personer som har nedsatt minnesfunktion eller som behöver social samvaro och stöd i att behålla sina funktioner. Dagverksamheten är också en avlastning för anhöriga.
Dagverksamhet
Ekonomiskt stöd
Du kan få ersättning för att vårda en äldre närstående som behöver hjälp med sin personliga omsorg. Det finns två former av ersättningar: anhörigvård och anhöriganställning
Ansöka om stöd
För mer information och för att att ansöka om ovanstående insatser är du välkommen att kontakta kontaktcenter på 031-724 61 00
Marie Löwenberg, anhörigkonsulent
Anhöriga till personer som är äldre, har demenssjukdom eller långvarig fysisk sjukdom.
Sara Bexon Pölder, anhörigkonsulent
Anhöriga till personer som har en funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa
Postadress:
Härryda kommun
Anhörigstöd
435 80 Mölnlycke
Prenumerera på sidan Anhörigstöd
- Klicka i Prenumerera
- Fyll i din e-postadress
- Klicka OK
- Ett mejl har nu skickats till din e-postadress. Klicka på länken i mejlet för att bekräfta prenumerationen.
Så hanterar vi personuppgifter
Din e-postadress är en personuppgift. När du fyller i din e-postadress och kryssar i för prenumeration så skickas ett mejl till din e-postadress. Genom att klicka på länken i mejlet så aktiverar du prenumerationen och ger samtycke till att Härryda kommun hanterar din e-postadress. Du kan när som helst återkalla ditt godkännande genom att avsluta prenumerationen på den här sidan eller på harryda.se/prenumeration.
Om notifieringen till din e-postadress gett flera returer till systemet, raderas din e-postadress.
Besök harryda.se/personuppgifter för mer information om hur Härryda kommun hanterar personuppgifter.