Kontakt
Lyssna

Resa hållbart

Vi reser alltmer runt omkring i världen och givetvis har detta resande en stor inverkan på vår miljö men även på de länder vi besöker.

Ett flygplan har större miljöpåverkan än en bil men ser man på den totala miljöpåverkan är den större från biltrafiken än från flygtrafiken. Då flygtrafiken ökar varje år finns det ändå goda skäl att vi resenärer ändå funderar på hur vi kan minska vår miljöpåverkan. Det absolut bästa för miljön kanske vore att inte resa alls men det är ju givetvis en utopi.
Räkna ut hur mycket utsläpp din flygresa orsakar på Transportstyrelsens webbplats länk till annan webbplats

Klimatkompensera för din resa

Som resenär har du också möjlighet att klimatkompensera för din resa. Det innebär att du betalar lite extra för resan. Om du gör detta är det viktigt att du tar reda på vart dina extrapengar tar vägen då det finns olika modeller för kompensationen.

Du kan också klimatkompensera din resa hos Swedavia. De äger många av Sveriges flygplatser. 

Påverkan på andra människors liv

Det är också viktigt att vi som resenärer tänker på hur vårt resande påverkar lokalbefolkningen och deras vardagliga liv. Genom att handla av lokala butiker kan du se till att de pengar du spenderar gynnar lokalbefolkningen. På en del resmål kan man köpa produkter som kan komma från utrotningshotade djur och här har vi möjlighet att avstå från att stödja den ofta illegala jakten.

På Hallå konsument kan du läsa om hållbart resandelänk till annan webbplats

Om du uppmärksammar barnsexturism

Prostitution och barnsexturism är ett mycket stort problem i många länder. ECPAT är en organisation som arbetar med att förebygga och stoppa alla former av barnsexhandel, exempelvis barnsexturism, barnpornografi och människohandel med barn för sexuella syften.
Om du uppmärksammar barnsexturism hittar du information här om hur du kan agera.länk till annan webbplats


Kontakt

Lars Sundling, konsumentvägledare
031-724 61 80
konsument@harryda.se