Lyssna

Allmänna tips om resor

Att resa är för många något man ser fram emot när det gäller ledighet och semester. Nedan hittar du lite allmänna tips om resor.

Paketresa eller inte - alternativen skiljer sig åt

Innan du bokar kan det vara bra att fundera på om du vill åka på en paketresa eller om du själv vill boka resan och boendet separat. Det har inte bara en ekonomisk betydelse utan även skyddet skiljer sig åt.

Att resa med paketresa

Väljer du att resa med paketresa har du ett grundskydd i paketreselagen. För att det ska vara en paketresa ska minst två av följande delar ingå; transport, inkvartering och en turisttjänst.
Paketreselagens skydd

Att boka flyg och boende separat

Väljer du däremot att boka flyg och boende separat så har du inte samma skydd som du har vid en paketresa. Du får då två separata avtal, ett med flygbolaget och ett med hotellet. Det är då viktigt att du sätter dig in i villkoren som flygbolaget tillämpar och även hotellets villkor. Villkoren styr alltså vad som gäller och inte paketreselagen.
Information om flygresor

Reseförsäkring och avbeställningsskydd

När du är ute och reser är det viktigt att du har någon typ av reseförsäkring. Oftast är det reseskydd du har i din hemförsäkring tillräcklig. Reseskyddet gäller normalt om resan är kortare än 45 dagar. Är den längre behöver du en separat försäkring. Ska du på äventyrliga resor är det viktigt att kolla om försäkringen täcker aktiviteter typ bergsklättring.
Information om reseförsäkringar hos Konsumenternas Försäkringsbyrålänk till annan webbplats

Avbeställningsskydd

Om du blir tvungen att avboka din resa är det bra om du har ett avbeställningsskydd. Avbeställningsskyddet gäller oftast endast vid sjukdom som kan styrkas av läkare för dig eller närstående som du reser med.
Avbeställningsskydd hos Konsumenternas Försäkringsbyråslänk till annan webbplats

Flyget blir försenat eller inställt, vad gäller?

Det finns en EU-förordning som gäller inom hela EU som reglerar vad som gäller om ett flyg blir inställt eller försenat. Reglerna gäller både paketresor och reguljärflyg.
På sidan om Flygresor kan du läsa mer om dessa regler.

Mitt bagage är på villovägar, vad gäller?

Flygbolaget har ansvar för det bagage som du checkat in. Om bagaget försenas, skadas eller tappas bort är flygbolaget, eller om det är en paketresa, paketresearrangören ansvarig för detta.
Information om bagagelänk till annan webbplats

Vad gäller om jag åker buss, båt eller tåg?

Om resan är en del av en paketresa gäller paketreselagen.

Tåg

Det finns gemensamma regler inom EU som gäller tågtrafik. Ställs tåget in eller blir försenat med mer än en timme har du rätt till ersättning från tågföretaget. När det gäller bagage ansvarar du själv för detta såtillvida du inte har lämnat det som någon typ av godstransport.
Information om tågresa hos Konsumentverketlänk till annan webbplats

Båt

Även för båtresor finns det gemensamma regler som gäller inom EU. Ställs resan in eller blir försenad med mer än 90 minuter har du rätt till ersättning.
Information om båtresorlänk till annan webbplats

Buss

Bussresor regleras också genom gemensamma EU-regler. Reglerna gäller främst för bussresor som är minst 25 mil långa. Då har du rätt till ersättning om resan ställs in eller är mer än två timmar försenad.
Information om bussresorlänk till annan webbplats


Kontakt

Lars Sundling, konsumentvägledare
031-724 61 80
konsument@harryda.se