Kontakt
Lyssna

Vad är egentligen ett distansavtal?

Handlar du på nätet eller utanför affärslokaler har du 14 dagars ångerrätt. Nedan kan du läsa lite mer om olika sätt att handla där du har ångerrätt.

Internet, postorder, telefonförsäljning

Ett avtal som du som konsument ingår där kontakten enbart sker på distans, alltså utan att du träffaren säljaren personligen, är ett distansavtal. Exempel på distansavtal är när du köper varor eller tjänster på nätet eller blir uppringd av en telefonförsäljare. Även om det är du som ringer upp räknas det som ett distansavtal.

Avtal utanför affärslokaler

Hemförsäljning

Blir du uppsökt i hemmet av en säljare och ni sluter ett avtal eller om du följer med på en organiserad utflykt eller resa och köper något som visas gäller ångerrätten. Lagen gäller också om du blir uppsökt på ditt arbete eller din skola och där tecknar avtal. Förutsättningen för att lagen ska gälla är att du blir uppsökt och inte tvärtom. I tidigare lagstiftningen kallades dessa avtal hemförsäljning. Även vid så kallade "home-parties" gäller lagen.

Tillfälliga försäljningsställen

Om du handlar av en säljare som har ett tillfälligt försäljningsställe till exempel på en marknad eller mässa som i tid är begränsad och inte återkommande gäller lagen. Den gäller alltså inte marknader som återkommer. Grundtanken är att vi som konsumenter ska tas med överraskning.

Kontakt utanför butik

Lagen gäller också om du blir kontaktad av en säljare på gatan och följer med henne/honom till butiken. Däremot så gäller inte lagen om du själv handlar i en butik utan att ha blivit "inlockad".

Minst 400 kr

Förutsättningen för att lagen ska gälla avtal utanför affärslokal är att den totala summan du ska betala överstiger 400 kr. Vid övriga distansavtal finns det inte någon sådan gräns utan där gäller ångerrätten oavsett pris.

Telefonförsäljning

Det är ganska vanligt att vi som konsumenter blir uppringda av försäljare på telefon. Då ett avtal rent juridiskt kan vara muntligt brukar säljarna spela in samtalet för att i efterhand kunna visa att ni slutit ett avtal. Kravet ligger alltså på säljaren att visa att ni har ett avtal.

Undantag

Det finns även en hel del undantag då lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler inte gäller. Här kommer några exempel:

 • Tjänst som har fullgjorts och konsumenten har gått med på att ångerrätten inte gäller
 • Varan har tillverkats enligt konsumentens anvisningar, tydlig personlig prägel
 • Varan kan snabbt försämras, typ livsmedel
 • Bruten försegling av hälso- eller hygienskäl
 • Förseglad ljud- eller bildupptagning, förseglat datorprogram
 • Lösnummer av tidning och tidskrift
 • Aauktion som hålls både på plats och distans
 • Digitalt innehåll
 • Kulturevenemang, idrottsevenemang, annan fritidsaktivitet, servering, catering, inkvartering, varutransport, biluthyrning
 • Vadhållning, casinospel eller andra lotteritjänster
 • Livsmedel eller andra dagligvaror som levereras till bostad eller arbetsplats med regelbunden utkörning

Kontakt

Lars Sundling, konsumentvägledare
031-724 61 80
konsument@harryda.se